Те са Марина и Христо. Живеят в Родопите. Да, ама нито са на 70 години, нито са безработни. Общата им възраст дори не прави 60, а работа имат. Тя пише, той – снима (и обратно), а общият резултат от безспорните им таланти показват в личния си онлайн проект Urbex.bg.

Напускат Големия град (разбирайте: София) преди около година и от този момент до сега не спират да чуват за себе си, че са… луди. Луди, защото са избрали да живеят в къщичка накрай света, вместо в панелен блок. Луди, защото в свободното си време, вместо в мола, ходят в гората. Луди, защото вместо от сутрин до вечер да „сивеят“ в офис, работят на открито. Луди, защото вместо лудницата, избират спокойствието.

В месеца на влюбените ви предлагаме да се срещнете с тази нестандартна двойка, която доказва, че любовта и работата могат да се разбират отлично. И че 24-часовото общуване с обичания човек съвсем не е толкова лошо. Даже напротив.

***

Здравейте, Марина и Христо! Казвайте бързо: на кой ъгъл на светофара се срещнахте и колко бързо светна той в зелено? =)

Цял живот се озоваваме на едни и същи места по различно време. Живяли сме блок до блок, учили сме в съседни училища, събирали сме се в едни и същи компании… И все сме се разминавали! Накрая на Съдбата ѝ омръзна да ни чака и ни направи колеги. А след като в продължение на година не си обърнахме абсолютно никакво внимание, се наложи да ни премести в една и съща стая, за да осъзнаем най-сетне, че сме един за друг!

Ей, ама вие луди ли сте да живеете на село?! Сега сериозно: след като избрахте живота в Родопите пред този в столицата, вече чувствате ли се щастливи? С какво този живот е по-добър за вас от предишния?

Вече – да! Там имаме три неща, които в София са немислими – свобода, спокойствие, природа!

Ofisa

Какво харесвате най-много един в друг, ама честно?

Марина: Това, че мога да разговарям с него часове по всякакви теми! И че най-сетне намерих сродна душа в този свят.

Христо: Имаме общи виждания за света и живота – това покрива абсолютно всичко.

Разкажете ни повече за Urbex. bg, какво е усещането да правиш нещо значимо с половинката си? Това ли наричате професионално удовлетворение?

Това не е професионално удовлетворение, а удовлетворение от възможността това, което харесваш да правиш в свободното си време, да бъде и твое основно занимание.

Urbex.bg е място, на което чрез думи и снимки разказваме интересни истории от света на алтернативния туризъм, свързани и с места, и с хора. Това е нашата сбъдната мечта!

Как се сработвате? И да си попитаме направо: кой е шефът във вашата „фирма“? Така ли е и в личния живот?

Всеки от нас разбира от различни неща, а това допълва и разширява професионалните ни възможности като екип. Винаги обсъждаме каква крачка да предприемем на база на опита, който всеки от нас има. Така се справяме и с предизвикателствата в личния живот!

Kanuta Ostrova na muflonite

24 заедно – не доскучава ли? Как разнообразявате връзката си?

Когато работиш на свободна практика, имаш възможност постоянно да си на различно място, а това в никакъв случай не доскучава! Заедно преминаваме през какви ли не приключения, а липсата на рутина прави ежедневието ни достатъчно разнообразно и без да полагаме специални усилия.

Biloto pod vryh Bezdiven 2

Ако не е твърде лично, как си представяте бъдещето в планината заедно?

Ще бъдем белокоси старци с плетени чорапи, които седят на топло край печката. Около нас ще бъдат наредени снимки от всички онези интересни моменти, които сме преживели заедно!

Смятате ли, че именно Родопите са добро място за създаване на семейство?

Родопите са перфектно място за създаване на семейство! Макар повечето хора да са на мнение, че детето на всяка цена трябва да бъде отгледано в големия град, малките населени места всъщност имат редица предимства – липсата на трафик и ниското ниво на престъпност осигуряват безопасна среда за придвижване и игра на малчуганите; повечето хора в града се познават и това е допълнително предимство за безопасността на детето, защото постоянно някой го държи “под око”; учителите са способни да упражняват много по-сериозен контрол върху учениците, отново защото всички се познават; за семействата, които обичат активния начин на живот, планината е перфектното място за възпитаване на любов към природата, пътешествията и приключенията… Всичко това е предпоставка за смислено и истинско детство, което не минава пред телевизора, лаптопа и смартфона.

Gledka krai Ardino

Празнувате ли деня на влюбените и, ако – да, как ще го отбележите този път?

Тук ще трябва да ви разочароваме! Не харесваме комерсиализацията на празниците, тъй като празникът би трябвало да бъде радост за душата, но в момента е придобил изцяло материален облик. Единственото, което е от значение, що се отнася до подаръка, е неговата цена. Освен това, не одобряваме идеята някой да ти каже в кой ден точно трябва да се чувстваш влюбен и да ти е романтично – за нас всеки ден е триумф на любовта

Trakiisko svetilishte pri selo Llisicite

Пожелайте ни нещо, молим!

Пожелаваме на всеки един от вас да осмисли собствените си нужди и желания и да има смелостта да построи света около себе си така, че да е в хармония с тях.