Ако четете Cultro от самото начало, значи със сигурност познавате Стеф – тя е един от първите ни автори, на когото дължим наистина много. Виктор пък е половинката й.

Двамата са това, което ние, не без основание, наричаме „културен“ екип ;) Не можем да си представим културно събитие без тяхната запомняща се намеса. Обикновено се вихрят в Пловдив, но често могат да бъдат засечени на всевъзможни други арт локации в цялата страна. Виктор е директор на интересното пловдивско събитие „Нощ на музеите и галериите“, което тази година ще се проведе на 23-ти и 24-ти септември. Стеф също е част от екипа на фондация „Отворени изкуства“, както и на галерията SARIEV Contemporary.

Двамата са създатели и водещи на предаването „Молескин“ по Радио Пловдив, в което канят интересни личности, които представят своята любима музика. Съвсем скоро те стартираха и новия формат Moleskin Live Sessions, в който канят музиканти, които на живо пред публика в Първо студио на Радио Пловдив да свирят своя авторска музика, но и кавъри на любими свои песни.

***

Здравейте! Казвайте сега: къде се намерихте и как започна вашата съвместна история?

Стеф: И двамата сме от Стара Загора, учихме в една гимназия и така… ученическа любов.

Виктор:  С други думи – начало без големи надежди. :)

Твърди се, че противоположностите се привличат, вярвате ли в това? И как е при вас?

Стеф: Може би наистина е така. Двамата сме много различни, на моменти до крайности. Така че мога да кажа, че противоложностите, да, привличат се, но и често се отблъскват… и после пак се привличат…

Виктор: Просто се имитираме един друг :)

Разкажете ни за радиопредаването „Молескин“ по Радио Пловдив, на което сте водещи – как се роди идеята за създаването му и каква е основната му концепция?

Стеф: Още докато бяхме в Стара Загора, Виктор и Васил Джагалов създадоха радиопредаването „Инсомния“, в което правеха интервюта по телефона с известни личности, които представяха любимата си музика. Виктор замина и аз заех неговото място. После аз пък заминах, живях четири години в Германия и когато се върнах, се оказа, че и на двама ни ни липсва радиото. И благодарение на доверието на главния редактор на Радио Пловдив Марин Данев започнахме предаването „Молескин“ – концепцията му е идентична с тази на „Инсомния“, но подборът на гости е по-различен: не е важно гостите ни да са известни хора, а такива от сферата на културата – художници, архитекти, културни мениджъри, дизайнери – всякакви хора от най-различни области, които имат интересна история и, разбира се, слушат хубава музика.

Виктор: И „Молескин” започна без големи надежди, кръстихме го на един тефтер, Самуил (Мелфоматор) ни направи лого и така. В един момент се оказа, че повече от 10 човека го слушат и харесват. Вече имаме над 200 followers в Mixcloud. Просто изкарахме един „радио продукт” от нормалната му БГ ефирна среда, изнасяме студиото на открито, в клубове и по фестивали, говорим си с нашите слушатели, а скоро стартирахме и Moleskin Live Sessions.

Dvojka_Cultro

Какво е вашето мнение: има ли глад за култура у нас? И какво е нивото на културния живот тук?

Стеф: Аз лично се интересувам от съвременно изкуство и понякога доста се отчайвам от публиката, за интереса… за глад трудно може да се говори. Но смятам, че основната причина е, че публиката просто няма достъп, няма съзнание. И затова образователните проекти според мен са изключително важни – като платформата „Въведение в съвременното изкуство“ например. Но може би най-голямата ми болка е липсата на критерий за качество. В последните години масовата фестивализация постави акцент върху количеството (публика, брой артисти от брой държави), а не върху качеството. Но и това с целенасочена работа за образoвание може би ще се оправи :)

Виктор: Не мога да давам оценки за качеството, но абсолютно съм съгласен за образованието и публичната среда като фактор и коректив. Интересът към култура трябва да се захранва, няма как в национален ефир да има само едно телевизионно предване за култура, да не говорим за печата – просто културата все още стои някак „ретро“ в масовото медийно пространство. Когато в новинарските емисии на националните телевизии освен спортен блок, който следи развитието на „Б“ група във футболното първество, се стартира и културна емисия новини, мисля, че тогава ще видим ясен знак за развитие и съвременно мислене.  Добре, че от време на време DW и Arte правят репортажи за културата в България, за да си напълним newsfeed-овете с нормално съдържание :) Отскоро получаваме „New Yorker“ вкъщи и всяка седмица се изумявам, че е възможно такова списание да съществува на пазарен принцип десетилетия наред в Щатите, защото нали „американците са супер глупави и не могат да покажат на картата къде е Молдова и Македония –  ежеседмично близо 70 страници с ревюта на книги, филми и изложби.

Как се подготвяте за предаване и стават ли понякога гафове „на живо“ – как се справяте с тях?

Стеф: Обикновено предаването ни е на запис, но имаме и специални живи броеве – особено сега, когато стартирахме Moleskin Live Sessions. Обикновено аз излизам в жив ефир, Виктор е от по-срамежливите. Гафове винаги има, но аз пък го приемам с добро настроение и чувство за хумор – това му е чарът на живото предаване. Иначе, Виктор е по-активен в подготовката на предаването – той търси гости, уговаря ги, занимава се с монтажа заедно с нашия тон режисьор и незаменима част от екипа – Кристиан Белев. Аз съм по-скоро „гласът“ с право на вето (понякога).

Виктор: Чак срамежлив… винаги преди да стартираме работата по конкретно предаване аз се опитвам да си визуализирам един конкретен слушател – ако на него му е интересно – правим предаването. От скоро и зрители очакваме, нали…

moleskin_broadcast

Омръзвате ли си понякога и когато това се случи (ако се), как разнообразявате взаимоотношенията си?

Стеф: Ние сме от 10 години заедно, живеем заедно, работим заедно и, разбира се, омръзваме си. Затова е важно всеки да си има лично пространство. Не сме залепени един за друг в крайна сметка.

Виктор: Често си омръзваме, да

Празнувате ли така модерния в днешно време Свети Валентин? Или напротив: за вас всеки ден е празник на любовта?

Виктор: Ако не го забравим ;), празнуваме и подаръци си разменяме.

Стеф: Не. Не е вярно.

Пожелайте ни нещо :)

Стеф: Тематично – любов :) И в допълнение – изкуство.

Виктор: Пожелавам ви да сте ни гост в Молескин.

 

*Кредит на заглавната снимка: Виктор Цонев / Pink Tsonk