Всъщност, поуките, които бихме могли да си „откраднем“ от любимите анимационни герои, са много повече от пет. Все пак, решихме, че тези, които ще изброим след ред разстояние, наистина са най-важните. Разбира се, свободни сте да не се съгласявате с нашия избор и да си извлечете свои собствени истини от уникалното филмче. Та, ето ги:

От Маша

Не е лоша идея да се смееш често, даже е задължително! Другите вероятно няма винаги да те разбират (може дори да се случва да те питат дали употребяваш някакви стимуланти, например), но това не бива да те тревожи. Смехът ти помага да се отървеш от негативните емоции, действа тонизиращо, а често – и оздравяващо. Не е случайно, че поговорката гласи: „Светът е оцелял, защото се e смял“.

Не бива да се отказваш, поне не и от първия път. От 101-вия може ;) Е, вярно, понякога нещата могат да не се случват по начина, по който си ги планирал, но… Никога не е изключено и да надхвърлят очакванията ти. Бъди упорит и щастието няма да ти се размине.

Упоритостта пък често върви ръка за ръка с изобретателността. Иначе казано, ако не успяваш да реализираш желаното и то все ти „бяга по тъч линията“, пробвай друг метод, за да го постигнеш. Почни го отдолу нагоре или го хвани от краката за главата. Погледни го от друг ъгъл, виж го с други очи. Възможности има много, от теб зависи коя ще избереш.

Играй, бъди активен! На дама, на шах, на топка, с приятел. Не се затваряй вкъщи и не се тревожи, че ще ти лепнат етикета „хиперактивен“, не е заразен и от него не боли. Изживеният миг си заслужава всяко усилие.

Научи се да казваш „съжалявам“, когато си сгрешил. А ако си искрен, със сигурност ще получиш прошка.

От Мечока

Бъди търпелив, бъди търпелив, бъди търпелив. А когато запасите от търпение все пак свършат, отиди… за риба. Отдай се на любимо хоби, за да „презаредиш батериите“. И в този ред на мисли…

Почивай. В градината, в компанията на добри приятели, с разходка сред природата. Почини си от работа, от близките си, от себе си. Умората е враг на здравето, на психиката, на цялостното ти себеусещане. Отърви се от нея.

Бъди добър. Малко ще са тези, които ще могат да го оценят, но това със сигурност ще са правилните хора. Тези, за които си струва да дадеш най-доброто от себе си.

Обичай и бъди готов да заслужиш любовта – само с мускули и гърненце с мед обаче не става. Нужни са време, усилия, доверие, нежност и куп други, „мечешки“, неща, които трябва да дадеш, за да спечелиш сърцето на избраника си.

– Научи се да готвиш. Твоята трапеза ще събира приятели и ще е винаги пълна и споделена.

Е, хубав ден, оставяме ви с Маша и Мечока ;)