Мислите си, че културният живот в селцата и малките градове у нас е замрял съвсем? Така е.  Но вместо само да приемат това за факт и да стоят със скръстени ръце, създателите на неправителствената организация  искат да променят нещата.

Как? Ами, с инициирането на различни културни мероприятия в малките населени места в България.

Едно такова събитие е фотографската изложба „АКСЕЛС и приятели“. Експозицията включва над 50 творби от 18 автора от България, Португалия, Малайзия, Колумбия, Италия и Ирландия.

Става въпрос за няколко вълнуващи фотографии в различни жанрове от различни краища на земното кълбо, в които артистите споделят виждането си за света. Макар че не могат лично да присъстват на срещите с посетителите, чрез фотоапарата те разказват историите, които са ги впечатлили от ежедневието им или странстванията в чужбина.

Това, което ги обединява, е каузата да се възроди културният живот в българските села и малки градове.

За ваша информация, първата изложба от поредицата стартира на 25 март в читалище „П.К.Яворов 1926” в село Мещица, след което експозицията ще гостува на Пенсионерския клуб в кв. „Калкас” в Перник.

Седмица по-късно домакин на част от изложбата ще бъде галерията на читалище „Съзнание” в кв. „Мошино”.

Пълната колекция от фотографии ще бъде изложена в сградата на Югозападен Университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Всъщност, „АКСЕЛС и приятели“ има също покана да гостува още в селата Младен, общ. Севлиево, Баня, общ. Разлог и Огняново, общ. Гърмен. А организаторите на инициативата ще се зарадват, ако ги поканите и във вашето село.

Надникнете в страницата на АКСЕЛС, за да откриете контакти за връзка и още много любопитни неща.

Изложба на снимки в с.Мещица

Фотография на замислен човек

Изложба в малки населени места

Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество