Знаете ли, че в 100 грама свеж босилек има само 23 калории? А че джинджифилът е родом от Китай? Подозирахте ли, че градинският чай е перфектен лек срещу болно гърло? Хм. Ако си задавате подобни въпроси, тогава нека побързаме да ви съобщим една чудесна новина – съвсем скоро у нас ще се проведе първият по рода си Фестивал на билките.

Той се организира от , кметството в с.Младен и Фондация Credo Bonum и ще се случи на 22 юни в с.Младен, община Севлиево.

Ето и подробностите:

Фестивалът няма да е дълъг – само ден, но ще ни изненада с богата и интересна програма. Най-важното е, че по време на събитието родните билкопроизводители и биопроизводители ще могат да  представят своите продукти на българските потребители и да обменят контакти.

Освен тематични щандове, които фирмите ще разположат в откритото пространство на село Младен, организаторите са предвидили обособено място и за безброй уъркшопове. В читалището пък ще се проведе поредица от семинари, а на открита сцена ще можем да се насладим на развлекателна програма. Скъпи ученици,отворете уши и очи: специално за вас има обявени два литературни конкурса на тема „Природата и човекът“, резултатите от които ще бъдат обявени в деня на фестивала.

Целта на проекта е да се популяризират билките в България и да се покаже богатството на природата.  Нещо повече: организаторите апелират към опазването на това съкровище и се надяват, че хората ще започнат да се грижат по-отговорно за него, с идея да съществуват в хармония с природата. Добрата новина е, че е разрешено разпъването на палатки на територията на феста, но само на определеното за това място. Няма такса, ей!

Всъщност, фестивалът е поредното чудесно събитие на приятелите ни от асоциация АКСЕЛС. Припомняме ви, че преди известно време същите бяха в село Мещица, където представиха ей тази изложба. От АКСЕЛС са си поставили сериозна мисия – да популяризират културния живот в малките населени места и ние заставаме зад техните намерения. Хей, обещаваме да ви помагаме с каквото можем.

Вие пък разгледайте пълната програма на сайта на АКСЕЛС.

Изглед от язовира в село Младен, Севлиево
Площада на село Младен
Цвят от лайка
Лилаво растение

Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество