Блясъкът на обективите от фотоапарати, безкраен червен килим, по който минават звезди, облечени в най-новите модни колекции на дизайнерските  къщи, легенди в киноиндустрията се снимат с почитателите си. Не, това не е поредното издание на „Оскарите”. Това е 70-ият кинофестивал във Венеция, на който, за разлика от американския си събрат, може да видите творци в сферата на киноизкуството от всяко кътче на света.

Създаден през 1932 година в романтична Венеция, Филмовият фестивал е един от най-старите международни филмови организации в света, която събира на едно място най-иновативните и независими филми  в продължение на 70 години.

По време на фестивала биват раздадени три основни награди: Златен лъв за най-добър филм, Сребърен лъв за най-добър режисьор, а Купата Волпи е наградата, която се присъжда на най-отличилите се през годината актьори.

Златен лъв - филмов фестивал Венеция

Седмицата на кинорежисьорите, която стартира за пръв път през 2004 година, дава възможността да бъдат прожектирани най-стойностните кинематографични шедьоври, създадени без ограничения, наблягайки единствено на независимост и оригинален сценарий. Именно в тази категория за пръв път от 20 години насам ще видим и българско присъствие – филмът „Отчуждение” на режисьорът Милко Лазаров ще участва в жестоката надпревара за престижното отличие.  Лентата е включена във форума „Венециански дни”, селектирана е заедно с 12 други филма от цял свят. Печели и наградата за Най-добър игрален филм на 17-то поред издание на София Филм Фест, която се присъжда от международно жури.

Тази година по случай 70-то издание на фестивала, режисьори от цял свят имат уникалната възможност за създадат късометражен филм с продължителност не повече от 90 секунди, а изборът на тема и жанр е неограничен. Проектът е известен като “Future Reloded”. Някои от най-големите имена в индустрията вече приеха предизвикателството, сред които и тазгодишният председател на журито и легендарен италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Други известни имена са  Шекхар Капур, Пол Шрейдър и Монте Хелман.

Джордж Клуни във Венеция

Целта на фестивала е разпространението и популяризирането на различни аспекти от международното кино във всичките му форми:   източник на забавление и индустрия, като символ на свободата и диалога, един универсален език, на който говорят творците и артистите от цял свят; изкуството на движещите се изображения и една аудиовизуална медия, която разказва истории и разкрива реалността.

Събитието ще се проведе от 28-и август до 7-и септември.

А ако искате да научавате за още любопитни кино и други културни събития, посещавайте ни по-често!