Ах, Куба! Тази пъстра и многолика латиноамериканска държава, която искрено се надяваме, че ще посетим един ден… Един ден. Дотогава само ще я слушаме :) А съвсем скоро даже ще можем да я чуем на живо – на 15 декември, от 21:00 часа, в София Лайв Клуб.

Именно тогава гости на заведението ще бъдат пианистът Гийермо Рубалкаба и певецът Луис Франк Ариас. Известният дует ще изпълни вълнуващи кубински болера (балади), между които: Si te contara, Veinte Años, SIlencio.

Не се съмнявайте: Рубалкаба може и да е на 87 години,  но е учудващо жизнен и лесно може да разтупти сърцата на слушателите си, докато междувременно нежният глас на Луис Франк разказва красиви истории.

Факт е, че двамата музиканти са истински таланти и могат да се похвалят с впечатляваща биография. Гийермо е потомък на известна кубинска музикална династия. Най-напред започва да се обучава да свири на флейта и цигулка, но твърде скоро осъзнава, че е роден за пианото. В Куба неслучайно го наричат “човекът със златните ръце”, а достолепната му възраст не го спира да обикаля света с групи като: Buena Vista Social Club или Afro Cuban All Stars. Рубалкаба  е свирил с кого ли не  – от Компай Сегундо и Омара Портуондо до Чучо Валдес и Хуан де Маркос.

Що се отнася до Луис Франк Ариас, той е изтънчен сонеро, който с лекота успява да разкрие чувствеността на кубинската песен. Луис Франк е от новото поколение майстори на кубинската музика, силно свързани с корена и пазещи традицията. Преломен момент в кариерата му е участието му във филма на Вим Вендерс “Musica Cubana” през 2004 г.

Иначе казано: кубинското приключение за душата ни е гарантирано. Ще се радваме, ако дойдете да го изживеем заедно!