Подхванахме темата за майчинството наскоро и хич нямаме намерение да минаваме на друга. Напротив, тепърва ще я нищим. Защото да си майка е приключение – както за душата, така и за тялото, и искрено пожелаваме на всяка жена да го изживее.

Днес обаче възнамеряваме да напуснем границите на страната и да отидем малко по към Острова, а именно – в Ирландия.

Ако сте мама там и бебенцето ви стане на шест месеца, имате две алтернативи пред себе си: или да го пратите на ясла или да наемете детегледачка, която да живее с вас и да го гледа. Това е при условие, че решите да започнете работа. Защото тук, за разлика от България, майчинството продължава само толкова – шест месеца. За да се класираш за такова обаче, през последната година трябва да си осигуряванa 39 седмици, като може да си спряла да работиш до 16 седмици преди термин. По време на майчинството всяка седмица (без неделя) се изплащат по 230 евро, а детските помощи са по 130 евро на месец (детето ги получава до навършване на 16-та си година).

Сигурно няма да се учудите, ако ви кажем, че в Ирландия има много добри условия и грижа за майки и деца. От момента на зачеване до шестия месец след раждането медицинските грижи за бебето са безплатни, независимо дали имаш здравна карта или осигуровка. Тук има GP карта (само прегледите при личния лекар са безплатни) и пълна здравна карта (покрива всичко, даже и лекарства), за които се кандидатства и се разглеждат доходите на семейството, за да ти ги дадат. Ако не се квалифицираш, трябва да си плащаш сам всичко – един преглед ти е 50 евро. Тогава можеш да си вземеш здравна застраховка от застрахователна фирма (Vhi и др), а добрите работодатели ти осигуряват такава на теб и дори на семейството ти в повечето случаи.

Раждането

За жените, решили да раждат в област Корк, имаме чудесна новина: там се намира най-добрата акушеро- гинекологична болница в Европа. Освен прегледите, в болницата се провеждат и безплатни курсове за бъдещи родители, където те учат какво да очакваш и как да се грижиш за бебчо, запознават те със самата болница. Раждането е напълно безплатно, независимо дали избереш сама да е естествено или цезерово сечение.

Втора добра новина: близък човек (таткото, например) задължително трябва да присъства на раждането, за да подпише и да вземе решение в случаите, в които майката не може. Въпросният близък се допуска в родилното по всяко време. Болницата в Корк може да се похвали и с отлична система за сигурност – на крачето на бебчето се слага детектор, така че ако се доближи до изхода на отделението, всички врати автоматично се заключват, за да не се изнасят бебета незабелязано.

Да, съвсем реално е: всички се отнасят мило и внимателно към родилката – толкова внимателно, че тя почти се чувства като на хотел в болницата. Носят й меню да си поръчва храната, която сервират. По време на раждането майката се настанява в напълно оборудвана родилна зала с персонална тоалетна.  През цялото време бъдещата мама е с акушерка до себе си, която я напътства и помага. Нещо повече: обичайната клизма, която правят на жената в България преди раждането, в Ирландия съвсем не е наложителна. Смята се, че ако се случи нещо „нерегламентирано“ по време на напъните, това е част от чудесата при пръкването на новия живот и няма нужда да се стресира майката с излишни процедури. Ако се случи нещо, има кой да се погрижи, нали разбирате.

В болницата жената остава от 3 до 5 дни, в зависимост от това дали е раждала естествено или чрез секцио. Когато се прибере у дома, най-много след седмица местната сестра идва да прегледа бебчето, да види условията и да даде съвети на младото семейство какво да се промени, ако е необходимо.

С деца в Ирландия

Детенце в Ирландия

За разлика от България, тук на много места има тоалетни със стая за преобуване на бебета, а даже и за кърмене. Но пък няма голям брой детски площадки. Повечето райони разполагат с някоя друга такава, с парк, с място за отдих и разходка.

Но като цяло, хората живеят предимно в къщи с двор и малчуганите играят в градината, в което няма нищо лошо, всъщност ;)

Иначе, началното и средно образование са безплатни. Плащат се допълнителни неща и за униформи. Всички ходят задължително с униформи и със специални обувки. Мобилните телефони са забранени в училище. Яслата обаче е доста скъпичка. На месец е 800-900 евро или около 45-50 евро на ден за едно дете. Това е половината заплата на единия родител в повечето случаи – дори и повече. Няма отстъпки за второ и т.н. Често единият родител остава да гледа децата или си взимат детегледачка, която живее с тях.

Ето това е да си майка в Ирландия и, поне според нас, не изглежда зле. Нека не забравяме и друго: поне засега това е страната, която попада в „топ 10“ по отношение на женските права. Дамите в тази част на света взимат сходни заплати с тези на мъжете и равноправието между половете в професионален аспект е на голяма почит.