Романтична военна мелодрама, действието на която се развива по време на конфликта в Босна, „Два пъти родене изцяло семеен проект, режисиран от италианеца Серджио Кастелито, по романа на съпругата му Маргарет Мазантини, а в една от главните роли е синът им.

Филмът започва в днешно време с италианката Джема, която говори по телефона с Гожко, стар познат от Сараево. От реакцията й и тази на съпруга й научаваме някои определени факти. Мистериозният мъж на снимката, закачена на хладилника им, изглежда повече от обикновен семеен приятел. Оказва се, че това е Диего (Емил Хърш) – американски фотограф, загинал по време на войната в Босна и любовта на живота й, и баща на сина й Пиетро. Гожко кани Джема да се върне в Сараево за изложбата на Диего, организирана в чест на творчеството му. И от тук започва историята.

Виждаме как Джема се завръща в Сараево заедно с Пиетро и си припомня миналото, показано на зрителите чрез спомени. Историята следва ритъма на връзката между Джема и Диего, като действието постепенно се разнищва с непрестанно растящото желание на италианката да има дете. Темпото на лентата е на приливи и отливи, но мистерията е достатъчна да Ви държи в напрежение около тайната за раждането на Пиетро. Когато избухва войната в Босна, двойката се завръща в Сараево, за да помогне на приятелите си, а историята започва да се върти около обсадата в Сараево.

Пенелопе Круз е прелестна както като 22-годишна студентка, така и като майка на средна възраст, придавайки зрелост на образа. Дори и с посребрена коса и състаряващ грим, изящната красота на Круз не може да бъде заличена. В този филм, действието на който се развива в продължение на 18 години, испанката и партньорът й Емил Хърш придават живот на героите от тази европейска любовна история по време на Балканската война.

Круз и Хърш пленяват зрителите със своята убедителна игра на влюбени и в борбата им да бъдат хората, които другият очаква, наблюдаваме как постепенно се уморяват от напрежението и непрестанната нужда да се доказват един на друг. Това е второто партньорство на брилянтните актьори, които и този път доказват безпогрешната химия помежду си.

Два пъти роден” е завладяваща и увлекателна история, изпълнена с редица трогателните изненади, които ще Ви отведат до зашеметяващи разкрития. Използвайки Сараево за фон на събитията, филмът придобива специфична притегателна сила, оставяйки дори социалните и политически военни конфликти на заден план пред този трагичен романс.

Oще от шедьоврите на любимото ни европейско кино – скоро!