През първата седмица на октомври носталгичната меланхоличност е повече от често срещано явление – тогава, когато лятото е безвъзвратно в миналото и когато се задават есенните дъждове. Да забравим до болка клишираната метафорика на сезоните и да ви спасим от единствената песен на Мери Бойс Бенд (която безспорно ще се върти по всички радиа), сме ви приготвили понеделнична музикална селекция – за един малко по-хубав старт на седмицата.

Целия плейлист можете да чуете тук.

[tab name=’1′]

El Guincho – Bombay

Зад името El Guincho се крие испанеца Пабло Диас-Реиса, чиято известност за сега остава предимно в границите на Испания.

Сингълът му Bombay обаче се превърна в хит в онлайн пространствтото, благодарение на страхотното си звучене и уникалния си клип. Последният е дело на студиото MGdM|Marc Gómez del Moral, работило и над видеата на Scissor Sisters.

Austra – Lose it

Austra е името на една от най-иновативните в момента канадски електронни и ню уейв банди, а също и на богинята на светлината в латвийската митология.

Групата се отличава най-вече със силните вокали на Кати Стелманис, която работи заедно с Мая Постепски и Дориан Волф за постигането на уникалното си звучене.

През 2011-та бандата дебютира с албума Feel It Break, а парчето Lose it се превръна в най-емблематичното от него. След силния старт, очакванията за следващия албум са изключително големи.

http://vimeo.com/28100209

Cassius – Toop Toop

Следва френската електронна банда Cassius, която преди време направи небивал фурор в онлайн пространството с песента си I love you so.

Дискографията на бандата е завидно голяма и в нея има немалко страхотни песни. Избрахме Toop Toop, защото е едно от най-подходящите за събуждане парчета ;)

Hot Chip – Ready for the floor

Англия е родина на безброй велики банди, а Hot Chip е поредната, която кандидатства в този списък.

Музиката на групата е изключително танцувална и позитивна, а като прибавим към това и цялостната й визия, бандата се превръща в едно от големите имена на английската електропоп сцена.

[youtube 8Cxry9cLFQI] [/tab] [tab name=’2′]

Ladyhawke – Paris is burning

Ladyhawke или както е истинското й име – Филипа Браун, без съмнение е най-яркото музикално явление от Нова Зеландия.

Досега талантливата изпълнителка има зад гърба си два издадени албума. Но истинската й слава идва с песента Paris is burning. Парчето се превърна в един от най-големите клубни и радио хитове в Европа през 2008 г.

When saints go machine – You or the gang

When saints go machine е поредното скандинавско чудо на електронната сцена. Бандата е сформирана в Копенхаген от Силас Молдехавер, Йонас Кентън, Симон Мушински и Николай Вонсилд.

През 2009-та прави изключително силен дебют с албума Fail Forever, от който е и следващата песен.

Gold & Youth – Time to kill

С Gold & Youth отново се връщаме в Канада, която в последно време ни предлага все по-качествена музика от сферата на електрониката и електропопа. До този момент бандата няма издаден албум, но песента им Time to kill е повече от обещаваща за бъдещето им развитие.

You say party! We say die! – Lonely’s Lunch ?

И отново музика от Канада. You say party! We say die! се преименува на You say party след трагичната смърт на Девън Клифърд, който колабира на сцената по време на участие, следствие на мозъчен кръвоизлив.

Следващата песен е от последния албум с негово участие и e под името You say party! We say die! Отличава се с типичното за бандата електронно/инди/денс пънк (каквото и да значи) звучене.

[/tab] [tab name=’3′]

Computer Magic – The End of time

Computer Magic е първият музикален проект на младия диджей Даниел Джонсън от Ню Йорк. Първият му албум Spectronic се отличава с изключително приятно електронно и дрийм поп звучене и прекрасни женски вокали.

The Glitch Mob – We can make the world stop

За край на тазседмичната компилация сме избрали едно парче на The Glitch Mob, които безспорно са майстори в сферата на (хардкор) електронната музика.

Бандата е създадена през 2006-та в Лос Анджелис и оттогава набира все по-голяма слава в електронните среди и често името й  е сред хедлайнерите на големите фестивали по цял свят.

LACROSSE – No more lovesong

Едно от най-очарователните ми музикални открития в последно време е бандата Lacrosse от Столхолм. Песента им No more lovesongs е повече от очарователна и завладяваща. Поредният пример за добър поп/инди от Скандинавието.

[/tab] [endtab]