Наистина страхотно местенце в Стара Загора

Честно да ви призная, въобще не вярвах, че някога ще се завърна в родния си град Стара Загора…

Но ето ме, тук, и след 10 години раздяла виждам нещата по различен начин ;) По по-хубав, така да се каже. Градът е спретнат, чист, пълен с енергия и живот, с уникална атмосфера. А ако ми дойдете на гости, вече знам къде ще ви заведа, за да се убедите в, признавам си, леко пристрастните ми твърдения. Отиваме веднага заедно да се насладим на езерото „Загорка“, намиращо се в парк „Бедечка“. Не ме бива по посоките, но в Уикипедия пише, че то се разполага в североизточната част на града, покрай пътя за Казанлък.

Лодка езеро Загорка

Ще прочетете още, че е кръстено на популярната в цяла България (ако не в цял свят, хи-хи) пивоварна „Загорка“, намираща се в непосредствена близост. Точно така: наоколо мирише на хмел, ама яко. Това е миризмата на детството ми. Не е неприятна, напротив – невъзможно е да й устоиш. Дори и да не сте фенове на бирата, този път ще ви се препие, гарантирам ви. А ако не стане така, аз ще се почерпя във ваша чест ;)

Езерото е изкуствено създадено по идея на един от кметовете на Стара Загора – Йордан Капсамунов, управлявал града на липите в годините между 1952-ра и 1962-ра. Човекът е имал наистина амбициозен план за проекта „Загорка“. Освен езерото, там е трябвало да има обществена къпалня, о, да!, розариум, тенис кортове и какво ли още не. Както става в България обаче, поради липса на средства голяма част от смелите идеи на Капсамунов остават нереализирани. Така или иначе, старазагорското оазисче се превръща в безапелационна забележителност, перфектно място за отмора и бягство от ърбън действителността.

Рибари на езерото Загорка - Стара Загора

През 1987-ма тук е построен и хотел-ресторант, готов да посрещне туристи от цял свят ;) За жалост, няколко години по-късно комплексът е затворен и потъва в забвение и разруха до 2012-та, когато е реновиран и се сдобива с 5 звезди. Хапването и пийването в ресторанта на хотела излиза скъпичко, но пък си заслужават всяко левче. За да добиете набързо представа, ще ви кажа, че тук чаша чисто кафе струва 2,50 лв ;)

Хотел на езерото Загорка в Стара Загора

Гледката наоколо обаче е безценна! В езерото плуват и се къпят симпатични патици. Същите са привилегировани – имат си дървени къщички-домове, разположени на повърхността на водата. Съквартиранти на пернатите са многобройните шарани, които, със своите внушителни размери, са местна атракция и изкушение за страстните рибари. Езерото се зарибява всяка година, а риболовът е разрешен само при заплащане на определена такса, разбира се.

Дървена къща в езерото

Може би ви стана ясно, че мястото е категоричен рай за най-малките. Освен че дишат чист въздух, малчуганите могат с часове да играят на двете напълно оборудвани детски площадки, част от хотелския комплекс.

Детска площадка на езерото Загорка

Люлките, пързалките и другите атракции са подходящи за дечица на възраст от 3 до 8 години. Но това не е всичко. Можете да повозите палавниците си на водно колело или лодка, за половин час подобно удоволствие ще ви струва 5 лева.

Езеро Загорка моторна лодка

Бонусът е, че „Загорка“ е запазена територия за фитнес ентусиасти. Алеята около езерото е достатъчно широка и за бегачи, и за велосипедисти, и за майки с колички. Е, изброените трябва да бъдат еднакво толерантни един към друг, за да се избегнат „произшествия“ (особено в почивните дни), но смятам това за напълно постижимо. В непосредствена близост пък, в самия парк „Бедечка“, ще се натъкнете на лост за набиране и успоредка – действайте, сега е моментът да покажете, че „и вие го можете“.

А като стана дума за това, което има наблизо, пивоварна „Загорка“, която е отсреща, може да се похвали с музей на Бирата (умишлено го пиша с главна буква). Е, към настояща дата, музеят е временно затворен за ремонт – ще го правят от хубав по хубав. Всъщност, трябвало е да отвори врати в началото на лятото, но… По-скоро ще се му се радваме в началото на тази есен, дано! На ръка разстояние от езеро „Загорка“ се намира и 670-годишният чинар – много, много старо и уморено дърво, което впечатлява със своята упоритост и големина. Ако очаквате да ви го покажа на снимка обаче, тц, няма. Елате и го вижте, заслужава си разходката ;)