На пръв и даже – на втори, поглед тази уникална сграда няма конкретна форма. Както забелязвате, тя е различна от всеки ъгъл. И това може би е основната причина да я харесваме толкова, ама толкова много.

Бързаме да ви кажем, че любопитната конструкция, която привлече искрено вниманието ни днес, е новият културен център на Ялова – индустриален град  в Северозападна Турция, разположен почти на ръба на Мраморно море.

Иновативният  комплекс е дело на архитектурния бранд Emre Arolat Architects, чието стидио е базирано в Инстанбул. Турските дизайнери направо скриват шапката на модерните строители със своите нестихващи проекти и идеи, които произвеждат със скоростта на светлината. Част от тях може да разгледате тук. Особено итересни обаче са материалите, които архитектите използват за строежа на оригиналните си, мини светове.

Арт центърът в Ялова, например, е изработен не от тухли, както бихме си помислили веднага, а от… перфорирани метални кутии.

Културен център прозорец

На практика, те действат като изолиращ, на места – полу-прозрачен,  щит, който кара посетителите да се чувстват защитени в утробата на сградата, но не и напълно изолирани от заобикалящата ги действителност. В същото време, сътворяват своеобразен микро климат – не пречат на филтрирането на слънчева светлина и създават добри условия  за естествена вентилация.

Всъщност, огромната стоманена кутия е разделена на няколко причудливи помещения. Най-голямата зала, която служи за различни цели, побира около 600 човека. Работилницата, където се провеждат различни и забавни ателиета, е с по-скромна вместимост и може да приюти най-много 150 души. Има няколко галерии и даже обредна зала за сватби. Бонус: комплексът  разполага с богата библиотека, офис помещения и малка, симпатична кафетерия.

Културен център кутия

Всяко пространство е замислено в собствена, специфична форма, за да се отличава символично от другите. А своеобразните, миниатюрни сгради се свързват помежду си с улици, „пътища“ и площади.

Културен център осветлениеКултурен център коридор

Абсолютен господар тук е контрастът: металният, ръждиво-оранжев, индустриален „град в града“  е заобиколен от красива, зелена растителност.

След всичко казано и видяно дотук, ни остава само да се свържем с турските вълшебници и да ги помолим да издигнат такъв културен комплекс и у нас.

Ако пък имате намерение да се разходите  до Ялова, добре е да знаете, че в момента там е по-топло, така че помислете за адекватно облекло. И не забравяйте  да ни изпратите картичка…