Вече сте разбрали, че адски си падаме по готини хрумки. Точно за една такава ще ви разкажем. Е, въпросната идея все още е само план-проект, не е реализирана, но от ден на ден събира все повече съмишленици и е въпрос на време да се превърне в реалност. Поне според нас.

Та, ето и я нея: какво ще кажете за българско ИТ село – ей такова – хубаво, населено главно с програмисти :)

Интересната концепция е на младия програмист Иван Куков, с която той се включи (и спечели!) в конкурса Купи село, създай по-добро място за живеене в България„, част от кампанията на социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки„.

Куков предлага на всички заинтересовани свои колеги следната алтернатива: да си грабнат клавиатурите и мишките и да отидат да работят и, респективно – живеят, на село, заедно със семействата си.

Защо?

На първо място, защото е възможно. Работата на програмистите е един вид  дистанционна, може да се извършва буквално от всяко кътче на света.

На второ място, защото животът на село е сбъдната мечта. Вместо в претъпкания град, пълен с мръсотия и шум, си близо до природата, до спокойствието, до тишината. До рая :)

И трето, идеята не е лишена от кауза – чрез реализацията ѝ хубавото българско село ще получи шанса да „разцъфне и да върже“. Да се развие и да се пребори за вниманието, което определено заслужава.

Иван е на мнение, че селската реалност би се отразила изключително позитивно върху трудещите се в ИТ сферата. Наред с работата пред компютъра, последните биха могли да се занимават и със земеделие, градинарство, пчеларство и т.н. Въпросните „офлайн“ дейности ще ги развличат и ще им помагат да си почиват от компютърния свят.

А най-готиното е, че ИТ селото би могло да се превърне в дом на всички хора със сходни професии.

Разбира се, пред осъществяването на подобен проект не липсват и пречки, но Куков вярва, че те могат да бъдат преборени – като отсъствието на достъп до интернет и нестабилното електрозахранване, например. За напористия мъж всичко е въпрос на смела организация и разумна инвестиция, които биха могли да бъдат направени с дружни усилия.

Нека да го кажем така: дауншифтинг по програмистки образец :)

Ако питате нас, идеята никак, ама никак не е лоша. Самите ние, които също работим пред компютър, неведнъж сме се замисляли за подобен сценарий. Но, признаваме, още ни е бъз да направим решителната крачка… назад към селото :) Може би вие ще я направите?

В случай, че сте ентусиасти, повече за ИТ селото ще научите във фен-страницата на инициативата. Именно там ще можете да зададете своите въпроси или дадете някакви умни предложения :))

Пожелаваме ви късмет от сърце!