Южнокорейската столица Сеул е едно нападение над сетивата. Дори и малките улички са оживени от неистовата активност на минувачите през деня и вечерта, докато тъпанчетата Ви ехтят от вдигащите врява продавачи и нощното думкане на хилядите караоке барове. Ресторантите, сервиращи  корейските вкусни и пикантни ястия, Ви подмамват с невероятните аромати и вкусове без да вредят особено на портфейла Ви (или пък на фигурата). И за капак, осезаемото блаженство под формата на горещи басейни и ледени стаи в известните корейски сауни. С над 10 милиона хора, натъпкани като сардини в площ по-малка от Люксембург, това е едно от най-плътно населените места на планетата, но въпреки непрестанната консумация, Сеул е място на традиция и история.

Нощен Сеул

Дворци от династията на Джосеон, подредени като почетни медали в центъра на града, обявяват статута на града като политически център още от 1392 година. Керемидените покриви на къщите в стил „ханок” нежно проправят път към пепелявите гранитни скали на Букансан, най-посещавания в света национален парк. Древните песни и танци на ратаите и дворцовите изпълнители са сблъсък от звук и цвят по улица Инсадон, известна със своите чайни и галерии. Град със силно ефективна транспортна система, незначителен процент на престъпността,  местни жители, нетърпеливи да угодят на чуждестранни гости, както и почти невиждано богатство от съвременно изкуство. Не е чудно, че толкова много посетители си отиват силно впечатлени.

Основна цел за повечето туристи са около половин дузина разкошни дворци, датиращи още от 14 в.,  които заобикалят центъра на града. Това включва дворците  Кьонг Бок Кунг и Чханг Дук Гоонг. Точно по средата е Инсадон, определено най-популярната част на града за туристите.  Лабиринтите от тесни улички са осеяни с традиционни ресторанти, тихи чайни, арт галерии и магазини за сувенири допринасят за едно истинско пътешествие. Самчон Донг и селцето Букчон Ханок са места, предлагащи също толкова удоволствия и развлечения, макар и с по-малко посетители.  Количеството изкуство, което е представено там, може да учуди мнозина – съвременното корейско изкуство получава само частица от международното медийно внимание, което се отделя на Япония и Китай, но е също толкова креативно.

Храната в Сеул

Предлагащи отлична смесица между модерното и традиционното в Корея са колосалните пазари на Донгдаемун и Намдаемун, по които може да откриете всичко – от свински дреболии до шнолки за коса. По-съвременното лице на града може да се види в рая за шопинг маниаците Мйонг Донг или болезнено модерния Апгуджонг, докато американските войници, които се разхождат в космополитния Итаеуон намекват за близостта със Северна Корея – може дори да си уредите разходка до границата.

За да усетите обаче какво прави Сеул толкова уникален, ще трябва да направите много повече от това да посетите основните забележителности. За да оцените фините аспекти на това характерно общество, опитайте местната кухня, излезте вечерта или пък просто се разходете по улиците. Ето на това му се казва пътуване!