Хей, мили cultуристчета! Започвате ли бавно и постепенно да „събуждате“ творчеството си от зимен сън? Много добре, много добре. Наистина, няма време за губене – талантът трябва да се използва, при това редовно, а не еднократно или само от дъжд на вятър.

А тъй като много искаме и ние да допринесем за възраждане на креативността ви, бързаме да ви съобщим за един фестивал на експерименталното изкуство, в който задължително трябва да се включите. Става дума за може би вече познатия ви НЕ Фест, който ще се проведе за втори пореден път през септември тази година.

Припомняме, че организатори на инициативата са фондация NO Studio с подкрепата на Национална художествена академия (НХА) и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ).

Както знаете или ще научите от нас, НЕ Фест може да се похвали с широк спектър от жанрове. Иначе казано, включва творби от областта на инсталацията, видео арта, фотографията, илюстрацията, рисунката, живописта и други, като, сам по себе си, фестивалът функционира като обект на изкуството.

Едно е ясно: събитието отново отправя предизвикателство към всички млади творци от България и чужбина, които смятат себе си за експериментатори в изкуството. Всеки, който желае, може да изпрати своята кандидатура на адрес nefest.opencall@gmail.com до 20 май 2014- та. Важно: темата на изложбата тази година е „Гледни точки“, а авторите могат да се включат с творби по темата, без ограничения в броя и материала, в който са изпълнени техните проекти.

Организаторите вече доволно потриват ръце и с нетърпение очакват и събират вашите идеи (които могат да бъдат индивидуални или екипни) в областта на съвременното изкуство, театър, танц, кино и музика.

Строгата селекция ще бъде извършена от творческия екип на НЕ Фест, с оглед темата на изложбата и цялостната концепция на фестивала. А одобрените автори ще получат известие по електронната поща до 20.06.2014 г. с допълнителна информация кога и къде да предоставят творбите си.

Има обаче и няколко технически изисквания, които сме задължени да споменем. Всяка кандидатурата трябва да съдържа*:

● Според вида на проекта:
– снимки на творбата
– видео или трейлър (до 10 мин.) + 3-4 стоп-кадъра от видеото
– музикални фрагменти (до 3 мин.)

Допустими формати: .jpeg, .pdf, .gif, .png, .avi, .mov, .mp3, .mp4, .mpeg2, .mpeg4 или линк към публикувано вече видео в youtube или vimeo, ако файлът е по-голям от 15 MB.

● име на творбата, техника, размери, година на създаването ѝ (имената на файловете трябва да съдържат същата информация, написана на латиница: ime avtor_ime tvorba_razmeri_tehnika_godina)
● описание и концепция на произведението
● допълнителни изисквания (ако има такива)
● три имена на автор, кратко CV, телефон за връзка
● портфолио/линк към уебсайт (по желание)

***

Както виждате, работата е сериозна :) Именно заради това горещо ви препоръчваме да се включите във фестивала. Определено няма да съжалявате. Творете и работете здраво, пък нека през септември видим и преживеем това, което сте ни приготвили!

*Кандидатури, неотговарящи на техническите изисквания, няма да бъдат разглеждани.