Географска ширина: Лондон/Англия
Кой: Катерина Русева
Мисия: Живот/ Работа

Лондон е столицата на Великобритания.  През града тече река Темза. Климатът е умерен океански с много, много валежи :) Лондон е известен още като „Зеленият град“, тъй като там има много паркове и зелени площи. Мегаполисът си поделя с Ню Йорк позицията на най-важно място за световните финанси.

Къде се намира Лондон - карта

Вече не помня какво точно си помислих, когато дойдох тук за първи път. Сега смятам, че Лондон си има плюсовете и минусите, както всяко друго място и, че е много интересен.

Кажи нещо за климата там? Влияе ли той на живота в Лондон и отношението на хората?

Времето е ужасно. Не вали много често, но непрекъснато е сиво. Не осъзнаваш колко ти влияе на настроението, докато не пекне слънце и тогава осъзнаваш колко мизерно се чувстваш, когато няма такова. Няма сезони, всичко е лека вариация на едно и също.

Офис сгради в Лондон

Какво е нивото на културния живот? Кажи две думи за местните фестивали и забавления.

Културен живот колкото искаш! Това е един от плюсовете на Лондон – театри, балети, опера, музеи, изложби, семинари, мюзикъли, кино, каквото искаш! Има и много фестивали – за Коледа, за Великден  за пролетта, филмови фестивали, зимни… непрекъснато!

Кои са любимите ти места  в Лондон и защо?

Обичам малките странични улички, отрупани с интересни, необичайни кафенета, ресторанти, магазини (в Сохо,  например, или източен Лондон).

Винаги съм обичала района около Биг Бен и разходката покрай реката. Обичам историческите сгради и къщи. От тях има безброй в Лондон, придават характер на града.

Кулата Big Ben в Лондон

Обичам да ходя по големите молове, особено по Коледа, защото са много красиви и празнично настроени. Също обичам и малките, необикновени магазинчета и античните пазари – винаги има по нещо интересно, понякога даже по много интересно и тогава банковата ми сметка страда :D

Любимият ми музей е Националната Галерия – не само заради невероятните картини,  но заради самата сграда – страхотна е!

Барове има много в Лондон и един от друг по-интересни. Трудно ще ми е да посоча само един, но по принцип обичам по-необичайните, които предлагат някакво ново изживяване. Има доста такива в източен Лондон.

Би ли останала за постоянно? Какво от България ще ти липсва?

Не. Прекалено е динамично, шумно, няма спокойствие. Не е място за отглеждане на деца, няма свобода.

London eye  през ноща

Тук непременно трябва да видим:

 Има страшно много забележителности и туристическите книги ги описват много добре. Аз бих казала – отидете и се поразходете в източен Лондон, атмосферно е и много интересно. Не пропускайте разходка покрай реката, или пикник в някой парк (ако времето е хубаво) или катеричките в Гринуич  и може би някой мюзикъл.

Разходка покрай реката - Лондон

Има ли хубави плажове в близост до Лондон?  

Не, но може да се кара около 2 часа или повече и се стига до брега, където плажовете са много красиви. За съжаление, е много студено и не може да се плува през по-голямата част от годината.

Транспортът е…

Скъп и почти безупречен.

Какви са хората? И какво е тяхното отношение към чужденците? По какъв начин се забавляват местните?

Хората са много добри, много любезни и отворени към чужденци, в някои случаи са и любопитни. Местните предимно ходят по барове (pubs), ресторанти, жива музика (gigs) и фестивали.

Градът е на 4-то място по милионери, на какво мислиш се дължи това?

Възможности, многонационално население, насърчаване на креативността, непрекъснато търсене на нещо, силата на купуването,  непредубеденост, адекватна подкрепа на организациите и опции за финансиране.

Какъв е основният поминък на местните? Важна ли е за англичаните кариерата?  

Да! Те живеят, за да работят. Народът предимно работи в офиси.

Greenwich/ Гринуич - Лондон

Тук трябва да внимаваме с:

В Лондон няма почти нищо, което трябва да избягвате.  Долу-горе всичко минава, това му е красотата. Лондон не е истинската Англия и не трябва да се притеснявате в отношенията си с другите (при условие, че не наранявате никого).

По какво никак не си приличаме с местните?

Много сме директни, докато те са къде-къде по-умерени в приказките си.

Какво би посъветвала хората, които пожелаят трайно да се установят тук?Трябва да са готови…

Да се справят сами, без семейство и приятели. Да не очакват, че могат да се обадят на някого и след 15 минути да се срещнат за кафе. Да се научат да планират предварително (седмици, ако не и месеци). Да се научат да спазват правилата и да се държат така, както се държат всички останали (да уважават начина, по който стават нещата тук) и да се научат, че не могат да се измъкнат с мизерщини (неплащане на сметки, малки мошеничества и т.н.). Да се научат да работят и да допринасят за развиването на обществото и околните.

Телефонна кабина в Лондон

Паричната единица в Англия е: £ (Паунд)
1 £~2.27 лв.

по данни от 18 Април 2013

стандарт на живот в Лондон/ Англия