Днес ще ви поведем по най-сигурния път, който ще ви накара да се почувствате горди и уникални. Онази пътека на българските традиции в чистия им, мистичен и вълнуващ вид, по която може да премине само човек, в чиито гърди тупти патриотично сърце.

Има няколко  неща на този свят, които ни карат да настръхнем и замлъкнем от хиляди чувства, бушуващи в душата ни. Едно от тях е кристалното звучене на българска гайда на фона на диви, горски родопски пейзажи. Всичко за каба гайдата и усещането, което тя носи, ще ви разкажат момчетата от ансамбъл „Гайдуница“.

Представете се! 

Костадин: Казвам се Костадин Герджиков и свиря на каба гайда.

Мартин: Аз съм Мартин Иванов, опитвам се да свиря на каба гайда, новобранец съм ;)

Тодор: Аз съм Тодор Белев, не се опитвам да свиря на каба гайда, мисля, че мога :)  Правя го от около 3 години, с тенденция за подобряване.

Как решихте, че това е вашият музикален инструмент?

Костадин: При мен нещата се получиха доста естествено. Израснах в музикална среда, братовчед ми е майстор на гайди.

Мартин: Аз нямам роднини музиканти, преди време танцувах във фолклорен ансамбъл. Българската народна музика ми е на сърце и с течение на времето реших, че мога да опитам да свира на каба гайда.

Тодор: Аз съм израснал в Родопите. Реших да свиря на каба гайда, защото освен близък до сърцето си, мисля, че този инструмент е конкурентоспособен в цял свят, по нищо не отстъпва на нито една гайда (има информация, че в световен мащаб те са около 50 вида).

Има ли интерес от страна на българите към каба гайдата?

Костадин: В последно време, от около 5-6 години, се забелязва възраждане на интереса към каба гайдата. Хората все повече я търсят за сватби, рождени дни и различни празници. Ние свирим на подобни събития и усещаме много положително отношение. Каба гайдата е типично българска, толкова хубава и уникална, трябва да я ценим.

Мартин: Най-интересното на този инструмент е, че е свързан с природата. Когато засвириш, си представяш безкрайни поляни и красиви гори. В звука на гайдата има сила, която усещаш с цялото си същество.

А какво ви дава каба гайдата? Как се чувствате, докато свирите на нея?

Мартин: По-близко до всичко що е българско.

Костадин: Успокоява ме, кара ме да забравя проблемите.

Тодор: Уникална емоция! Изпитвам силно чувство, което не мога да опиша с думи. Гайдуница

Вие преподавате уроди по каба гайда на чужденци, чрез скайп. Разкажете ни малко повече за тази дейност.

Костадин: На практика, преди година-две нямаше никаква възможност за човек от чужбина (Канада, САЩ и т.н.) да получи уроци по каба гайда от разстояние. Затова решихме да направим нещо по въпроса и чрез нашия сайт хората се свързват с нас. Борим се с разстоянията, благодарение на новите технологии, в случая – скайп. Това е начинът каба гайдата да излезе от тези тесни български рамки и да стане популярна в световен мащаб. Щом това се е случило с шотландската гайда, защо да не стане и с нашенската?

Има ли интерес към това начинание?

Костадин: Засега – да. Все още нямаме тълпи от желаещи, но за момента нещата се движат добре.

Преподавате уроци и в София, в читалище „Николай Хайтов“.

Костадин: Да, в понеделник от 19:30 до 21:00 и във вторник от 18:30 до 22:00.

Хора от кои възрасти имат по-голямо желание да свирят на каба гайда?

Костадин: Интересното е, че преобладаващата част от учениците са на възраст около 25-30 години, макар че стандартният модел при обучението по музикален инструмент е да има повече деца. Истината е, че когато човек има желание, възрастта не е от значение.

Кое е най-сложното за начинаещите?

Костадин: Започването. Страхът на хората, че се захващат с нещо непознато. Психологическата бариера е това, което ги спира.