Е, време беше да ви срещнем с поредния творец – моля, запознайте се с Йони!

Всеки ден сръчните й ръце изработват един милион красоти – от свежарски албуми за спомени до чудни поздравителни картички. Марката й Makri desingn има все повече почитатели и това съвсем не е случайно. Йони твори с любов и буквално оставя сърцето си в онова, което прави.

Интересното е, че по професия е технолог-готвач и, както се досещате, много скоро ще я измолим да сподели с нас няколко кулинарни хитринки и любима рецепта.

Но преди това – надникнете в нейния пъстър свят в следващите редове:

***

Здравей, Йони! Разкажи ни нещо за себе си – кое е лъчезарното момиче, което стои зад страхотната марка Makri design?

Здравейте, не знам от къде да започна… Аз съм от хората, вечно търсещи баланса, красотата и разнообразието. Вярвам в малките чудеса, които ни се случват ежедневно, в мечтите, които се превръщат в реалност, и в това, че няма абсолютно нищо случайно в живота. От дете в мен гори желанието да направя света малко по-красив, малко по-добър. Разбира се, нещата никога не се случват така, както сме си ги представяли. Обикновено се случват по по-добър за нас начин. Още от съвсем млада работех на много и различни места. По професия съм технолог-готвач и дълго време се занимавах с това и то ми носеше истинска наслада.

албум

А как тогава започна твоята хендмейд история? Спомняш ли си първото си ръчно изработено албумче или картичка?

Трябваше да се откажа от професията си като готвач, тъй като е доста тежка и отнема много време и внимание, а аз държах да отделям повече време на семейството си. Пробвах различни работи, които не ми носеха никакъв позитив. Голямата промяна настъпи след като се роди голямата ми дъщеря и аз останах у дома, за да я гледам. След нея се появи и второто ми дете и така стоенето в къщи се превърна, меко казано, в затвор. Може би всяка домакиня ще разбере какво имам предвид. Трябваше много бързо да предприема нещо, иначе рискувах да загубя себе си. И така, съвсем случайно, ровейки си в интернет, попаднах на английски сайт, в който се показваха различни ръчно изработени неща – техники на плетене, бродиране, оригами и ръчно изработени картички. Въпреки че мога да плета, да бродирам и да шия от дете, това някак не ми бе интересно, но правенето на красиви малки картички ми се стори весела идея и най-вече – ново предизвикателство. И, така, уж на шега, започнах да уча техники и да заимствам идеи. В един момент нещата, които правех, започваха да придобиват приятен вид. Аз съм доста самокритична и мина много време, повече от 5 години, преди да се осмеля да покажа нещата си на някого. Един ден се реших на тази стъпка. Учудването ми бе голямо, когато нещата ми се харесаха до толкова, че поискаха от мен да ги оставя в един магазин да се продават. Подходих с недоверие към тази работа. За мен това беше просто хоби, което опазваше емоционалното ми здраве. Но за мое огромно учудване нещата ми се бяха продали веднага и ми се обадиха за още. Всъщност, именно така започна всичко – преди точно 3 години, на рождения ми ден. Не мога да кажа кое е  било първото нещо, което съм направила, но помня първото, което се купи.

чаши

Фотограф: Виолета Стоименова

Сутрин, обед или късно вечер: кое е твоето време за сътворяване на красоти?

Преди година и половина творях предимно вечер, тогава бях спокойна, след като всички вкъщи заспят. Но към днешна дата, правя това през целия ден и понякога по цяла нощ. Зависи от поръчката и времето, за което трябва да бъде готова. Понякога не спя изобщо, дори се е случвало да не спя с дни.

Опиши ни с няколко думи „работния си плот“, какво можем да намерим на него? Творческото ти кътче е перфектно, когато е подредено или… се намира в пълен безпорядък? :) 

Ха-ха-ха, мога да го опиша с една дума – лудница. Подреждам всеки ден, но до обяд вече нищо не е на мястото си. Абсолютен творчески хаос.

Имам в дома си цяла стая, отделена за нуждите ми, но мои неща има в цялата къща. Тъй като паралелно с картичките и албумите, продължавам да плета и да шия, във всяка стая има по нещо от мен – прежди, конци, платове. Стара шевна машина „Сингер“ стои в хола, винаги готова за работа. На кухненския плот често се размотават празни тонер касети от принтерите, с които работя, под масата ми е вечен килим от изрезки, а обикновено антрето пред банята е покрито с листове хартия, така че никой не може да премине от там. ;)

Свършва ли понякога „казанът с идеи“ и какво трябва да се случи, за да дойдат нови добри хрумки?

Идеи не липсват, но понякога се изпада в едно такова безтегловно състояние пред избора да взема едно или друго решение и то за нещо тотално незначително като: коя точно панделка да подбера, например. Тук човек би се засмял, но за мен то е краят на света. :) Определено на моменти и умората си казва своето. Понякога ми се иска да не ставам от леглото рано сутрин, но след това съобщенията започват да валят. Аз възприемам работата си доста насериозно, педантична съм и безкрайно коректна, хората рядко подозират колко време ми отнема, за да сътворя нещата за тях. Разбира се, най-голямата награда е благодарността. Това е зарядното, батерията, която ми е нужна, за да продължавам да продължавам и да не се отказвам.

красота

Фотограф: Виолета Стоименова

Кой е любимият ти проект, похвали ни се с него ;)

Още не е готов… шегувам се. :) Всеки проект, който е излязъл изпод пръстите ми, ми е любим, но всяко ново нещо, което правя, ми е по- любимо от предходното. В този ред на мисли, не мога да кажа с точност кое, но ето няколко с които наистина се гордея.

албум - пеперуда

JRM

Помогни ни да си направим лесна картичка за рожден ден, какво ще ни е нужно?

Тук съм леко ревнива. Не ме разбирайте погрешно обаче. С удоволствие ще ви кажа как да направите прекрасна картичка, но в никакъв случай това не може да стане просто ей така. Трябва да се погледне сериозно на тази работа. Аз съм много прецизна и за мен е важно да е изрязана добре, да е прегъната, както трябва. Но да речем, че ако това не е толкова важно за вас, то тогава ви е нужна малко дантела или панделка – винаги помагат нещата да придобият друг вид, хубава основа и парче дизайнерска хартия.

Когато твориш, коя е емоцията, която най-силно те владее? А какво ти носи крайният резултат?

Творя само тогава, когато съм в добро настроение. Ако съм в лошо, нещата просто не се получават. Винаги съм твърдяла, че зареждам нещата си с определена енергия и затова никога не си позволявам тя да е лоша. Ако все пак се случи да не съм на „кеф”, си пускам музика, тя пречиства и зарежда. А понякога ми трябва пълна тишина и странно е това ,което ще кажа, но като, че изпадам в безвремие. Всичко все едно спира и съществува. Сществува само това, което правя в момента.

Можеш ли да си представиш живота без Makri design и какъв би бил той?

Да, мога, не ме е страх от промените. Сигурна съм, че всяко друго нещо или посока, в която отида, ще ми носи същото удовлетворение. Просто съм такъв човек, позитивен, отговорен и всеотдаен. Няма как да не ти се случват добре нещата, ако си такъв.

кутийка

Фотограф: Виолета Стоименова

За финал: пожелай ни нещо!

Пожелавам на всички читатели и на вас, разбира се, точно това – бъдете позитивни, градивни, отдавайте със сърце и душа във всичко, което правите. И нека споделя с вас един цитат, който е и мое кредо:

Тези, които носят светлина на другите,

никога не остават на тъмно.