Tъдадъда! Мили cultуристчета, оставаме на преобладаващи „старозагорски честоти“. Искате или не искате, мятаме ви във возилото и се отправяме заедно на един хвърлей от града на липите, а именно – към зеленото курортно селище Старозагоски минерални бани. А след като се порадваме хубавичко на зеленината и на слънчевото време, непременно ще се отбием да хапнем и да си починем в парк-кафе „Езерото“ – най-червеното и най-гостоприемното заведение, което сте виждали някога. Компания ще ни прави Ники – чаровната дъщеря на собственика, която ще ни разкаже как се прави успешен семеен бизнес в България.

GPS

Както ще разберете от Ники, ресторантчето се намира в самия център на курорта, само на 14 км. северозападно от Стара Загора. За разкош е позиционирано в сърцето на парка, непосредствено до езерото (откъдето носи и името си), отляво на старата баня, която функционира и до днес.

маса

„Езерото е любимо място за мнозина запалени рибари. Една от новите атракции е мини зоологическата градина, създадена с много желание от кмета и подържана с любов и от нас. Тя приютява няколко зайчета, мини козички, патенца, гривици и токачки, подарените от граждански клуб „ЛИПА“, с гордост ни съобщава Ники.

От нея научаваме още, че в околността е ситуирана местността Богородична стъпка. Мястото се счита за свято и лековито. Там има скално образувание, наподобяващо отпечатък от женски крак, който, според легендата, е оставен от самата Богородица. По инициатива на местен жител е построен малък параклис „Рождество Богородично“ и изрисуван от доброволци – пловдивски студенти по иконопис. В близост до него се намират и два жертвени олтара от тракийско време. В центъра на курорта има разкопки на древноримска баня. Старозагорски бани е изходен пункт и за връх Момини гърди.

В центъра на днешния курорт, непосредствено до минералния извор, е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VI – IV хил. пр.н.е., а на 6 км. югоизточно от него, в местността “Мечи кладенец”, се намират най-старите медни рудници, открити до сега в Европа – от края на V хил.пр.н.е. От римската епоха (I – VII в.) са разкрити и частично реставрирани терми, които заемат площ от 2500 кв. м. и се намират в близост до сегашната баня.

И не на последно място, тук се провежда и едно от най-големите събития за района – Национален тракийски  фолклорен събор „Богородична стъпка“ , който се прави ежегодно през месец август и привлича участници от цялата страна. „Миналогодишното 9-то издание бе организирано в два дни, заради препълнената програма, имаше 2 сцени и над 5000 човека, които минаха през курорт“, обобщава Ники.

Ресторантът

Иначе, парк-кафе „Езерото“ е създадено през 2008 година. „Отваря врати на 31-ви май, за да посрещне своите първи клиенти с много ентусиазъм. Сезонността на заведението определя и неговото работно време: от ранна пролет до късна есен/всеки ден от 08:00 до към 23:00 часа. През зимния период (докато не е паднал снегът) заведението е отворено само през уикендите. Летните вечери тук  са прохладни и приятни, температурата е с около 10 градуса по-ниска от тази в град Стара Загора, което определено прави мястото притегателна точка в летните жеги.

За новите ни посетители понякога летните вечери се оказват доста хладни и за да осигурим комфорта им сме приготвили приятни меки одеалца – в червено естествено“, разказва Ники.

Няма как да объркате заведението с друго. Отдалече ще го познаете по… „огромната чаша с кафе, кацнала на покрива и отличителния червен цвят – нашата запазена марка.

Летните уикенди няма как да не усетите и аромата на скара отдалеч или да бъдете привлечени от цветните градини наоколо. За ориентир на идващите за пръв път има голяма табела на входа на Старозагорските бани, която насочва към заведението“, пояснява младата дама, която отскоро е и мама на прекрасно момченце.

ориентация

За семейния бизнес

„За да се случват нещата сме се въоръжили с доста кураж, сърце и най-вече с желание, защото лятото се е случвало да се работи по 100 дни без един почивен ден… Всяка сутрин ставаш към 7:00, за да отвориш, а вечер докато изпратиш клиентите, изчистиш и заредиш витрините, става към 1:00 часа. И така всеки ден, като събота и неделя са най-натоварени“, споделя Ники.

Любопитни сме да разберем и кои са най-големите препятствия, с които са се сблъсквали и как решават проблемите.

„Най-големият проблем се оказва намирането на персонал, на който да имаш доверие и който да е отдаден на това, което правиш поне наполовина колкото теб. Създадохме това място като малък семеен бизнес и ни се иска всички тук да сме наистина като едно семейство.

семейство

А за проблемите – проблеми винаги ще има, но с усмивка и подкрепа от близките се решават лесно ;) Не на последно място, помагат и прекрасните отношения, които подържаме и взаимопомощта, която си оказваме с местната власт – в лицето на кмета Станчо Станев. Тук е моментът да му благодарим за всичко, което прави за курорта, който наистина се възроди последните години: имаме си оправени тротоари, прекрасни подържани зелени площи, паркове, осветление, мини зоопарк, езерце с водни лилии и усмихнат деен кмет на колело“.

Тайната на успеха

„Мястото и природата привличат голяма част от хората, но смятаме, че личното отношение и малките жестове са нещата, които ги задържат: като бонбонче към кафето за редовните ни клиенти; топло одеалце, когато им стане студено; усмивка за „добро утро“ и, разбира се, не изневеряваме на добрия вкус и качество на храната, като се стараем и никога да не оставаме без студена бира… Въпреки че сме имали и уникални случаи в жегата, когато клиенти са ни молили да им стоплим бирата, но всеки с вкуса си“, смее се Ники.

вазичка с цветя

А понеже сме й на гости, решава да тества вкусовите ни възприятия с новото попълнение в менюто – „цеденото кисело мляко с боровинки е просто мммм… Иначе в скарата ни е силата… повярвайте ми, не сте яли такива кюфтенца! А патешките сърчица на скара са направо вълшебни ;) Залагаме основно на скара и салати, менюто е изцяло съобразено с локацията и интензитета на хора, които искат да хапнат набързо, разхождайки се или искат да си починат от натовареното ежедневие с бира в ръка.

меню

За бъдещето и мечтите

„Мечтаем си да пуснем лодки и водни колела в езерото и да възродим парка изцяло. Вече две години пишем проекти.  Когато започвахме, всичко наоколо беше занемарено. Постепенно, с общи усилия, с кмета възродихме парка – помагаме в косенето наоколо и засаждането на цветя, в боядисването на детските съоръжения и привличането на спонсор за обновяването им и поставянето на нови съоръжения. Споделяме си и грижата за животинките, които са в малката импровизирана зоо градина до нас“.

И още…

„Мечтаем си за повече усмихнати клиенти, които да празнуват своите семейни празници при нас и да припознаят това място като тяхното си :). Имаме клиенти, които имат традиция и кръщенетата и на трите си деца са направили при нас… приготвяме за тях специална дълга маса под дърветата на прохлада. Организираме и много детски рожденни дни, като се стараем да създадем настроение с балони, а от тази година предвиждаме да включим и още изненади.

Мечтаем си и за една открита библиотека под листата, откъдето всеки ще може да си вземе книжка за временно ползване или да дари такава на споделената библиотека и вярвам, че това лято ще успеем да реализираме идеята си.

Мечтаем и за много тематични събития за деца, от които регионът определено има нужда и се надяваме с разширяването на семейния ни екип това да се случи“.