Не ви ли се струва, че понякога София може да бъде адски сива – особено сега, когато е мокра и облачна :( В такива моменти ни се иска да разполагахме с боички, за да можем да я боядисаме цялата – всички сгради, магазини, училища, болници, всичко! Вероятно щяхме да оцветим столицата в оранжево, а може би щяхме да я направим шарена. Защо не и синя?!

Точно с цвета на небето, например, е „нацапан“ един мъничък град в Мароко – т. нар.  Chefchaouen. Всъщност, синя е само старата част на градчето, но, разбира се, и това не е никак малко. Трудно ни е да го опишем, трябва да се види, честно. Жилищните постройки, криволичещите нагоре тесни улички, стълбищата, саксиите пред домовете… Почти всичко синее :) Синьото на Chefchaouen е толкова свежо и само негово си, че човек лесно може да потъне и да се загуби в очарованието му.

стълбище

Говори се, че неповторимият облик на града е дело на еврейски бежанци, които извадили „боичките“ през далечната 1930-та и за които този цвят символизира небето и Рая. Някои твърдят, че сините стени имат съвсем практична цел: да прогонват комарите и други неприятни насекоми.

Без значение причината обаче, мароканският оазис безспорно е красив и вече го добавихме в списъка си с вълнуващи дестинации.