Старт! Вадете бързо елхите, играчките и елените и накипрете красиво и празнично дома си. Защото е време за Коледа – най-канеления и най-хубав празник от годината. Нещо повече, в случай, че традиционната украса ви е доскучала, пробвайте да я разнообразите с уникална и оригинална декорация. Такава, каквато е следващата хендмейд идея, любезно отмъкната от колегите ни от Free People Blog, да са живи и здрави!

Та, ето каква е работата: направете си гирлянди от цитрусови плодове. От лимони, от лайм, от портокали – възможности има много.

За целта ще са ви нужни:

  • Цитрусови плодове, разбира се (2 големи портокала, например)
  • Остър нож
  • Хартия за печене
  • Тавичка
  • Канап или друга връв, по избор

Начин на коледоукрасяване

Нарежете плодовете на тънки кръгчета (с дебелина около половин сантиметър). Действайте внимателно с ножа, за да няма инциденти. Опитайте да попиете сока на всяко кръгче като леко го увиете с хартия, така да се каже – предварително го изсушете.

Загрейте фурната на 250 градуса. Постелете върху тавичката хартия за печене и подредете кръгчетата на прилично разстояние едно от друго. После директно ги отпратете на топло. Печенето ще бъде дълго, но не се отчайвайте – след 3 часа то би трябвало да приключи, а в резултат – да имате силно „дехидратирани“ цитруси ; ) Важно! По време на печенето, обръщайте кръгчетата на едната или на другата им страна, защото, вместо да се изсушат, има опасност да изгорят, а никой не иска такава съдба за тях.

Когато са сухи, направете две дупки в горния край на всяко и промушете през тях внимателно канапа. Нанижете целия материал, завържете възел при приключване на дейността и готово! Новата ви гирлянда* би стояла отлично на бяла и чиста стена.

плодове

Действайте, реализирайте идеята и ни покажете снимки!

 

*Противно на широкото схващане, гирлянда е дума от женски род и има италиански произход. Забавно, нали?