Не. Не е необходимо да сте в азиатската държава, за да усетите това неспирно, ритмично туптене. Съвсем скоро ще получите възможността да го почувствате и тук, на родна почва. Защото предстои едно от най-любопитните културни събития, организирани в последно време в столицата, а именно – фестивалът „Пулсът на Южна Корея“.

Съвсем скоро в София ще долетят 15 корейски артиста от всички жанрове, за да ни докоснат до съвременното южнокорейско изкуство и култура.

Всъщност, това е първото издание на феста, който е част от мащабен проект на фондация Дома Арт за културен обмен между България и страна във фокус.

Какво значи „страна във фокус“? Ами, всяка година различна държава ще представя своите най-изявени съвременни артисти у нас, а в следващо издание – най-добрите български артисти ще бъдат изпращани и представяни в съответната държава. Разбрахте ли сега?

„Идеята за фестивала се роди от моята лична емоционална привързаност към Южна Корея, невероятното богатство на културата й и поради факта, че твърде малко се знае за нея у нас. Затова решихме да срещнем българската публика с многообразните форми на изкуство, правени там в съвременен контекст. Смятам, че това ще обогати българската културна сцена и ще допадне на публиката“, казва Мартина Стефанова от фондация Дома Арт, организатор на събитието в София.

Сред гостуващите артисти тук тази година са художници, скулптори, илюстратори, графици, фотографи, танцьори, музиканти и мултижанрови пърформъри и куп други млади творци. Програмата на „Пулсът на Южна Корея“ включва още: работилници и ателиета от различните жанрове на изкуствата, лекции, дискусии, срещи с артисти, кино прожекции, корейска поезия и музика, танци, различни игри и представяния.

Специален акцент се обръща и на програмата за деца за Деня на детето на 1-ви юни. Целият уикенд ще е посветен на занимания, представящи духа на културата на Южна Корея за малките.

„Пулсът на Южна Корея“ се провежда в 10 дни между датите 30 май и 9 юни в четири основни локации: Vivacom Art Hall, Национална Художествена Галерия, Национална Художествена Академия и Фабрика 126.

Ето и добрата новина: достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен.

Скоро повече информация за събитието ще можете да получите и от официалния уебсайт на фестивала: www.domaartfest.com

Предстоят интересни пролетни дни :)