Цялата работа е там, че сме големи чревоугодници, много обичаме да си похапваме.

Разбира се, стараем се да следваме здравословните тенденции и най-вече спазваме основното правило – това, че закуската, ако не най-важна, то със сигурност е доста значима. Любимото ни сутрешно угощение безспорно са препечените филийки с пълнозърнест или друг хляб, а ако са в комбинация с яйца на очи – прелест!

Нещо повече, преди време си откраднахме една рецепта от любимия ни блог A Cup of Jo, към която честичко прибягваме, когато стане дума за гореспоменатата комбинация. Нарича се яйце в дупка/в кошничка. А изпълнението е толкова семпло, че няма две мнения по въпроса.

За да го осъществим, ще ни трябват:

  • 1 филийка хляб (или за предпочитане: повече)
  • олио или масло – в количество, достатъчно да покрие дъното на верноподанически тиган
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер, на вкус
  • табаско или друг сос (песто, например), по желание

Начинът на действие е следният: във филийката изрязваме дупка. За целта, можем да ползваме кръгла форма за сладки или „гърлото“ на малка стъклена чаша за ракия, например ;) Намазваме тигана с олиото или маслото и слагаме хляба да се позапече нежно от едната страна. После, хоп!, обръщаме от другата и счупваме яйцето в дупката. Преди това можем да добавим малко масло вътре, ако видим, че мазнината се е изпарила и, че тиганът е сух. Изчакваме яйцето да се приготви. Ако искаме да е по-рохко, можем да захлупим тигана с капак отгоре и да готвим до желаното състояние. Ако искаме твърди яйца, готвим по-продължително време и после, с помощта на шпатула, обръщаме от другата страна.

Краят е happy*, разбира се – сервираме в чиния, поръсваме със сол и пипер, добавяме сос по желание.

Да ви е сладко.

P.S. Въпросната рецепта има още няколко адски вкусни вариации, с които смятаме съвсем скоро да ви запознаем.

*happy – „щастлив“ в превод от английски език