Най-новият ни автор Цветомир Борисов ни е подготвил страхотен материал за легендарната банда Queen и предстоящия й концерт в София. Задължително посетете и блога на Цецо, където ще откриете още много интересни статии. 

***

Не остана много до музикалното събитие на годината – концертa на Queen в София на стадион „Георги Аспарухов”. Датата е 23 Юни, а билети все още има, тъй че ако сте решили да чуете Брайън Мей и компания, има още време да го направите.

Концертът на легендарната британска банда е нещо, на което всеки един ценител на музиката би искал да стане свидетел. За Queen няма какво ново да се каже, което да не е казано до сега. Уникалният глас на Фреди, в комбинация с лиричните китари на Мей и уникалните аранжименти на песните, са спечелили на групата милиони фенове по целия свят.

След смъртта на Фреди Меркюри през 1991 г., бандата губи своя глас, своето сърце. Загубата е огромна както за групата, така и за световната музика като цяло. Празнотата, която зейва след неговата смърт, е толкова голяма, че и до ден днешен никой не е успял да я запълни. От тогава насам Queen търсят себе си и дълго време не успяват да се съвземат.

През 1995 година излиза и последният 15-ти албум на групата – „Made in Heaven”, като за него са използвани неиздадени изпълнения на Фреди, които той записва преди смъртта си, а впоследствие е записан и инструменталът към тях. Това също така е и последният албум на Queen, който е записан от оригиналните членове на бандата – Джон Дийкън, Роджър Тейлър, Брайън Мей и Фреди Меркюри. През 1999 г. и излиза албумът –  Greatest Hits III като в него участват и гост изпълнители като Елтън Джон, Джордж Майкъл и Уайклиф Жан.

Съвземането на групата започва в края на 2004г., когато Queen успяват да си стъпят на краката и решават да се съберат за турне (с изключение на басиста, Джон Дийкън), като за гост вокалист е поканен уникалният Пол Роджърс, познат на всички с изявите си в групите “Free” и “Bad Company”. С него, през 2008 година, те издават и един албум – „The Cosmos Rocks„ , а през 2009г. Роджърс и Queen прекратяват съвместните си участия, като не изключват възможността за нови съвместни изяви за в бъдеще.

На 20 май 2009г. Мей и Тейлър участват на финала на „American Idol”, като подкрепят финалистите Адам Ламбърт и Крис Алън, изпълнявайки съвместно класиката – “We Are the champions”. Явно Ламбърт е направил силно впечатление на Брайън Мей и Роджър Тейлър, защото той получава покана да бъде гост вокалист на Queen, предложение, на което няма как да кажеш „не”. Въпреки че Ламбърт губи на финала на „American Idol”, той печели нещо много повече – възможността да стане част от една легенда.

Та, с историята дотук. Колкото повече наближава датата на концерта, толкова повече стои един спор, който е колкото очакван, толкова и банален. На пръв поглед, Адам Ламбърт притежава необходимите гласови възможности, за да се справи с нелеката задача да влезе в обувките на Фреди. Сценичното му поведение също е на високо ниво, а присъствието му на сцената е изпълнено с увереност и самочувствие, сякаш винаги е знаел, че един ден това ще му се случи. Донякъде причината за това идва и от немалкия опит, който той придобива чрез участията си в редица успешни мюзикъли, където се справя блестящо. Концертите на Queen с него са доста успешни и посещавани, като през 2012 година в Киев, заедно с Елтън Джон, Queen изпълват централния площад, като на концерта са присъствали над 250 000 човека! Нещо наистина впечатляващо.

koncert_v_kiev

Снимка на публиката на концерта в Киев, направена лично от Адам Ламбърт.

Въпреки всичко обаче, има доста хора, които не харесват особено новото звучене на Queen. В интерес на истината, аз също съм един от тях. Все още не успявам да свържа визията и гласa на Ламбърт с тази на групата. Някак си трудно ми се вписват тези две неща. Макар талантът на Адам да е безспорен, ще се наложи още доста да поработи, за да успее да убеди и най-заклетите фенове на групата, че именно той е човекът за тази работа.

Сравненията с Фреди са неизбежни, а да замениш нещо незаменимо се оказва непосилна задача. Проблемът идва от там, че много фенове отказват да приемат факта, че групата търси своето ново лице, а пък ние сме длъжни да уважим това тяхно решение. Лесният избор би бил да се спрат на Марк Мартел, вокалист на “Queen Extravaganza”, официалната трибют банда на Queen. Мартел безсъмнено е най-добрият интерпретатор на Фреди, който можеш да чуеш. Сякаш не е достатъчно, че звучи досущ като него, но и визуалните прилики също са доста големи. Колкото повече го мисля, толкова повече се убеждавам, че Мартел трябва да се подложи на ДНК тест, току виж се оказал негов син. Кой знае? Но, не…не ми вярвайте, убедете се сами:

Представяте ли си обаче колко трудно щеше де бъде на Мей и Тейлър всеки път да излизат на сцената и да виждат  копие на един много скъп за тях човек, който вече отдавна го няма? Това би било непосилно. Като добавим и това, че Мей е изключително чувствителен и неведнъж е плакал на сцената пеейки, с китара в ръка  “Love of my life”, песен, която той винаги изпълнява в памет на Меркюри. Мей също така признава, че след смъртта на Фреди дори е мислил за самоубийство. И до ден днешен раната очевидно не е зараснала напълно и едва ли някога ще зарасне. Явно времето не лекува всичко.

Взимайки предвид всичко казано по-горе, сякаш  изборът на Адам изглежда като опит да се започне начисто и, от тази гледна точна, той е напълно логичен. Като че ли  Queen имат нужда от ново вдъхновение, от глътка свеж въздух.

Независимо от това дали харесваме Ламбърт или не, всички ние трябва да дадем шанс на един такъв спектакъл, какъвто несъмнено ще се  състои в София. Духът на Фреди ще бъде на стадиона, ще имаме възможност да пеем любимите си песни, а и едва ли българските фенове ще имат друга възможност да се докоснат толкова близо до магията на Queen. Отидете на концерта, аз ще го направя, направете го и вие, без предразсъдъци – шоуто ще си заслужава.