Няма да повярвате, но още един страхотен фестивал се задава след броени дни – индийският Ратха Ятра или т. нар. Фестивал на колесниците.

Той ще се случи този петък от 16:30 ч. до 21:30 ч. в пространството на Народен театър „Иван Вазов“, в столицата. Пъстро шествие /в което може да се включи всеки желаещ/, красива индийска музика и танци, йога и вълшебни работилнички с аромат на Индия – всичко това и още много ви очаква на Ратха Ятра.

Ако има някой, който може да ви разкаже за фестивала така увлекателно, че да ви запали по него, то това определено е Стела Христова-Сачи. Стела е абсолютен разбирач по Индия. Нещо повече, тя редовно организира образователни /и адски интересни!/ ателиета по индийска красота, рисуване с къна и ведическа кухня.

С две думи: можете да й се доверите и любопитни да надникнете в следващите редове:

***

Здравей, Стела! Да я караме направо, а? Разкажи ни накратко за чудесния фестивал Ратха Ятра – къде да търсим корените му и какъв е неговият замисъл?

Нека преведем първо на разбираем език името на фестивала. „Ратха“ – означава колесница, „ятра“ – множество, процесия, фестивал. Или това е „Фестивалът на колесниците.“

Празникът има вековни корени в Индия, където се чества всяка година в град Пури и е един от най-многолюдните духовни фестивали в света. На този ден величествени колесници с формата на древен храм тръгват по улиците на града. В една от тях се вози Бог Джаганнатха („Господарят на вселената“). Осъществява се неочаквана среща на духовното с ежедневното – сливане на двете реалности. Хората пеят, танцуват, забавляват се, в същото време отправят своите най-искрени молитви с допрени длани. Ако не сте успели цяла година да влезете в храма, няма страшно, ето го – храмът идва при вас :) Интересен момент в процесията е, че колесницата се тегли не от коне или слонове, а от самите хора. Идеята на този акт е, че, теглейки въжетата на колесницата, притегляме обратно духовното в сърцата ни – там, където му е мястото.

А на кого и как му хрумна фестивалът да се организира у нас? Кое беше най-трудното в реализацията му?

Идеята за организиране на фестивала в България се заражда през 1996 г. (самата аз се включих през 1999 г.) Ентусиасти са група съмишленици, преди всичко хора на изкуството, практикуващи бхакти йога. Твърде са скромни, за да изброявам имената им. Поводът за фестивала била стогодишнината от рождението на Шрила Прабхупада – светец и учител от Бенгал, вдъхновил първата Ратха Ятра извън пределите на Индия.

Тогава тя се случила през 1967-ма в Сан Франциско, а в наши дни е един от официалните празници на града. По разказите на тези първи организатори трудностите са били много, но сякаш за да се превърнат в част от едно по-голямо и вълнуващо приключение.

Как да се изработи такава голяма колесница е било най-голямата творческа загадка (висока е 8 метра). Търсили са информация от Индия, от специални древни текстове, които описват конструкцията ѝ. После са издирвали майстори колари, като цяло било е вълнуващо време!

фестивалът на колесниците

Прегледахме набързо програмата на Ратха Ятра – очертава се тя да е повече от любопитна и вълнуваща. Все пак, кои ще са най-важните акценти на събитието?

Най-важният акцент на събитието е самото шествие. Все пак, това е сърцето на фестивала. Затова и поканата към всички е да се присъединят в парада. Да грабнем искрица от духа на Индия!

Друг важен елемент е възможността на гостите да се докоснат да свещената музикална традиция на Индия, както по време на шествието, така и по време на сценичната програма.

Разбира се, ще се насладим на уникални изпълнители като: Киртан Рага (мантра музика), Мина Паталенска и Марина Кошутова (традиционни индийски танци), Таня Цекова (артистична йога), Ludax Fou&RG (огнено шоу).

Какво си ни подготвила самата ти в рамките на фестивала?

По време на самия фестивал, ще можете да ме откриете в Шатрата за индийска красота. Ще рисувам с къна. Приготвила съм ви и много сладкиши :)

Смяташ ли, че това събитие ще се хареса на масовата публика? И в този ред на мисли, с какво толкова привлича индийската култура? Какво можем да си „откраднем“ от нея веднага?

Фестивалът дава възможност за мултикултурен диалог, за екзотично преживяване и приключение на духа.
Всеки ще може да открие по нещичко за себе си – а дори и това да е вкусна „самоса“ – традиционен индийски специалитет.

А с какво те привлече теб Ратха Ятра :)

Аз винаги съм била „парти“ личност. И по-скоро обожавала съм да организирам нестандартни партита за моите приятели. Когато преди 15 години промених курса си на живот към по духовни алтернативи, Ратха Ятра беше това, от което се нуждаех. Най-нестандартното парти на света :)

И за финал: дай твоята рецепта за щастие – може и да е по-„завъртяна“ ;)

Нали знаете, че няма рецепта за щастие. Има опити за търсене на щастие.

Отдаването на смислени и красиви каузи, които носят благо на максимален брой хора, е един от моите опити.