Хей, видеохолици! Имаме чудесна новина за вас – международният видео арт фестивал Видеохолика стартира отворена покана за участие в шестото издание на фестивала.

Този път готината инициатива ще се проведе от 1 до 5 август 2013 във Варна, а темата е [НЕ НА ФОКУС!]. Точно така. Фестът апелира към смело разфокусиране, на всички фронтове :)

Във визуално отношение, Видеохолика 2013 се противопоставя на представата „всичко да бъде на фокус“, както и на луксозното рекламно изображение, дигитално подобрено и изчистено от „грешки“.

Организаторите на арт събитието търсят творчески подход, който не следва угодния наклон на тенденциите – онзи, който използва иносказателен език и казва нещата без да ги посочва, говори „между редовете“ и не „фокусира“ камерата директно в дадена точка.

Marcantonio Lunardi- Suspension / Italy

Политически, Видеохолика 2013 пледира за алтернативен поглед върху проблемите на съвременното общество, които не са във фокуса на новините и които не присъстват в политическия анализ на световната общност.

Проявете онзи пристъп на творческа лудост, след който светът вече не е същият, апелират организаторите :) И ние се присъединяваме към този апел…

За ваша информация, тази година фестивалът ще се проведе в три секции: видео арт, късометражно кино и анимация.

Pasquale Polidori - Torturing Paeonia/ Italy

Шестата Видеохолика отново ще селектира и обяви:

Първа награда – ЗЛАТЕН ВИДЕОХОЛИК
Втора награда – СРЕБЪРЕН ВИДЕОХОЛИК
Трета награда – БРОНЗОВ ВИДЕОХОЛИК
Награда за млад български автор – МЛАД ВИДЕОХОЛИК

Еднократната такса за участие е 10 лв, а кандидатури ще се приемат както по пощата, така и чрез интернет. Приемането на документите и видео арт творбите във Видеохолика 2013 ще продължи до 15 юни 2013. Всички идеи са добре дошли!

Подробна информация за условията за участие, както и формуляр, може да откриете на:  www.videoholica.org