Много тежки бийтове, електроника, синт-поп мотиви, електро-поп вокали и голяма доза мистика. Това са The Golden Filter.

Зад името стоят Пенелъпи Трейпс и Стивън Хайндмен. Тя е от Австралия, той – от Охайо, a съдбата ги среща в Ню Йорк. Горе-долу само това се знае за личния им живот. Обвити в тайнственост, те предпочитат да не разкриват много-много от биографиите си и дори на снимки лицата им рядко се виждат.

Признават обаче, че музиката им е повлияна главно от Пинк Флойд и Saint Etienne (за музикалните прилики може да се поспори, но поне е налице голямата им амбиция).

Първият албум на бандата, Voluspa, излиза през 2010-та. Името произлиза от средновековна исландска поема за сътворението и края на света. Предвид цялостното звучене на дуото обаче, може да се каже, че вдъхновението им от Скандинавието не се изчерпва дотук. В този ред на мисли, музиката на The Golden Filter доста се доближава до прогресив диско звученето на The Knife и Fever Ray, например.

Всяка една от 12-те песни в дебютния им музикален проект се отличава с особената си ритмика, страхотни текстове и звучене, което варира от електро-поп до много, много дарк индъстриъл поп.

Във втория си албум The Golden Filter задълбават в мистиката и мрачното настроение. Някои от песните са абсолютни експерименти както с музиката, така и с възможностите на слушателите. Албумът от 2011-та Syndromes е истинско приключение за хората, готови да се откажат от комерсиалната, лесно смилаема музика, и да се потопят в една друга вселена.

Вторият проект на бандата е на светлинни години от дебюта и показва, че дуото от Ню Йорк прави просто каквото си поиска, без да се съобразява с модата или с продажбите. С което, всъщност, успява донякъде да докаже приликата си с Пинк Флойд, както и, че го чака голямо бъдеще.

Докато работят по албума, Пенелъпи и Стивън влизат в контакт с норвежеца Кристофер Боргли – режисьор на видеата на редица банди, сред които Casiokids, Young Dreams и Donkeyboy. Неговата мрачна визия и наклонността му към психологическо изследване на човешкото поведение явно доста впечатляват музикантите.

Така, в колаборация с него, групата прави късометражен филм по мотиви от текста към песента Mother. В 11-минутното видео участва и младата норвежка Емма Орс, която, въпреки крехката си тийнейджърска възраст, още от сега прави заявки да се превърне в модна икона.

Емма Орс

Съвместната работа на дуото с Боргли е, меко казано, впечатляваща. Затова ви предлагаме да видите сами резултата от нея и да се насладите на провокативното звучене на The Golden Filter (които, между другото, вече си бетонираха място на mp3 player-а ми, а вероятно ще направят същото и с вас).