Нещо голямо и дигитално, с кодово име 042, се мъти в града на липите Стара Загора и нямаме никакво търпение да го изживеем.

Става дума за един любопитен фестивал за визуални изкуства, който ще се проведе на 27 септември. Понеже сме любопитни, побързахме да се срещнем със създателите на инициативата – Дилян и Иван, за да ни разкажат те повече за идеята и за организацията ѝ.

Ето и интересното интервю, което проведохме във виртуалното пространство с тях:

***

Здравейте, момчета! Представете ни се :) Кои сте вие и с какво се занимавате?

Дилян: Казвам се Дилян Бакалски, художник съм. В момента се занимавам с роботи, снимам видео арт и си почивам в живописта и илюстрацията. Също така, от една година се опитвам да завърша един проект за кратък документален филм за мистичния Странджански тигър, но понеже искам да бъде напълно независима продукция, все не мога да отделя достатъчно лично време и пари за качествена реализация.

Иван: Аз съм Иван Киряков и съм архитект, занимавам се с архитектурно и интериорно проектиране. Истинска страст са сливането на най-новите научни разработки от различни области ,водещи неминуемо до неизследвани граници на материалния и виртуалния ни свят.

Дилян -организатор на 042 Фест

Дилян

Иван Киряков - организатор на 042 Фест

Иван

 

 

 

 

 

 

 

Как решихте да се захванете с организацията на 042 Фест?

Дилян: Първоначалната ни идея беше да организираме пленер за съвременни изкуства, но в последствие тя претърпя няколко промени и за това пилотно издание решихме да бъде във формата на мини фестивал, който да заинтригува максимален брой хора, и да пораздвижи културния живот в Стара Загора. Целта ни е да покажем, че освен традиционните форми във визуалните изкуства, има и други, развиващи се в настоящето.

Иван: Аз лично имам убеждението, че нещо подобно отдавна трябваше да се случи на родния ми град Стара Загора и след като не виждам някой друг да се нагърбва със задачата, бях готов да се заема. Може би отказвам да приема „факта“, че живея в провинцията…

Интервю с организаторите на 042 Фест

Защо го кръстихте по този начин? Каква е символиката на този код :)

Дилян: Отговорът на въпроса за Живота, Вселената и всичко останало е 42. След няколко милиарда години ще имаме и въпроса на този фундаментален отговор. За сега знаем само, че кодът за телефонно набиране на Стара Загора е същият.

Иван: Името ни отне доста време, най-важното за мен беше локацията, градът, мястото и хората, заради които правя всичко това. Градът ни има дълга история и цели осем имена, имахме нужда от нещо кратко, дигитално и мистично. (042) е телефонен код на града, цифрата 42 сама по себе си е обсебваща и многозначна, това мога да кажа…

Кое се оказа най-трудно в организацията на фестивала?

Дилян: Всичко е сложно по свой начин, така че не мога да кажа кое е най-трудно. Може би, това че екипът ни е малък и се налага да работим в кратки срокове, бързо да превключваме от задача в задача. Тук ще благодаря на Стефка Цанева, на която в момента ѝ предстои дипломиране и въпреки това се ангажира с проекта и много ни помага за организацията и публичното представяне на събитието.

Иван:  Хубавото е, че със Дидака сме отдавна приятели, не един път сме обсъждали най-различни шантави идеи за града, но само за нас си. Може би решихме да споделим с всички една от тях. Трудно е да изпълняваш сам всички функции, но може би още по-трудно е за кратко време да намериш хора, на които да разчиташ и да вярваш. Още по-хубавото е, че работата ни с „Отдел култура и туризъм “, община Стара Загора, беше изключително приятна и  ползотворна!

042 Фест Инсталация

На какъв принцип избирате участниците?

Дилян: Избираме млади автори, на които ни харесва творчеството им. Подпомагаме ги в изработването на някой проект, за който нямат технически или финансови средства. Проблемите, като винаги, са до бюджети и време и затова, за жалост, не успяхме да включим всички, които си бяхме избрали първоначално.

Иван:  Няма принцип. Всичко е принципи. Достатъчно дълго други хора са се опитвали да ни „курират“. Беше време сами да преценим какво харесваме и какво не ни допада. Съжалявам единствено, че не можахме да поканим всички, които искахме…

На какво ниво, според вас, е дигиталното изкуство в България? Има ли то много почитатели у нас?

Иван: За нивото на дигиталното изкуство в сантиметри ще ви разкаже Дидака. Винаги има хора, които не знаят дали харесват нещо, защото не са го виждали…

Дилян:  Много хора работят в тази посока и показват качествени работи, което е страхотно!

Новооткритата магистърска специалност „Дигитални изкуства” към Националната художествена академия набира популярност и открива възможностите в сферата на този вид изкуства на много млади артисти. Програмата е достатъчно качествена и обхватна – застъпени са интерактивни системи, видео арт, документални практики и много други интересни дисциплини, които са уникални за страната ни. Това е първата такава специалност в България и вече е фактор за развитието на дигиталните изкуства тук.

DA Fest, който се организира с помощта на НХА, е може би най-голямото събитие, представящо дигиталните изкуства на българската сцена. Току-що завърши четвъртото му издание и, според мен, имаше голям интерес от страна на публиката. Календарът на събитията е пълен с качествени неща и различни платформи, чрез които се популяризират дигиталните изкуства. За жалост, обаче се случват предимно в столицата и няколкото по-големи града, а и, според мен, фактът, че живеем в 21-ви век би трябвало да е достатъчен стимул за повече артисти да изследват новите медии, които ни предоставя бъдещето.

Инсталация - рисуващи роботи

рисуващи роботи

Диляне, разкажи ни за твоите рисуващи роботи и за изложбата, която представи миналия месец в Стара Загора.

Имах възможността да се вместя в програмата на зала „Байер”, където показах работата си за м. Август – рисуващите роботи.  Основната работа по тях е програмирането им. Използвах софтуер за писане на програми като го комбинирах с web камера, чрез която движението на хората в залата се прехвърля върху листа, на който роботът рисува, така поведението на публиката влияе по някакъв начин върху рисунката на робота, но не тя е водещ фактор. Егото (програмата) на „твореца” се базира на комбинации от огромен брой случайно генерирани числа, защото той (както и аз) обичаме хаоса и сме поддръжници на ентропията.

Иване, с кой твой най-пресен проект можеш да ни се похвалиш?

В момента текущите ми проекти са 4 : завършванe строителството на „Център за селскостопанска техника Оптиком“- ще бъде една чудесна индустриална архитектура, строителство на „Център от семеен тип“ за настаняване на деца без родители, както и завършване строителството на „Централен градски пазар“, Стара Загора. Освен това съм финалната фаза на реализиране на интериор на един ресторант за сандвичи, ще стане много уютно, докараха ни невероятен дървен материал!

Дизайн на Иван Киряков

Какви са мечтите и плановете ви за бъдещето?

Дилян: Телепорт и машина на времето. Мечтая си и за лек космически кораб, с който да си ходя понякога на почивка до Плутон =)

Иван: Мечтите ми са да продължавам да правя това, което ми харесва, да реализирам все по-мащабни проекти и да въвличам все повече хора в тях. Да гледам позитивно на всичко е също хубава мечта…

Да очакваме ли второ издание на феста?

ИванА ние да очакваме ли, че харесвате първото? (Тепърва ще разберете, момчета!  –  бел. ред от Cultro)

Дилян: Разбира се, че да! Под каква форма, кога,  как и къде са подробности, на които им предстои да бъдат уточнени.

Пожелайте нещо на нашите читатели :)

Дилян: Следвайте мечтите си и бъдете щастливи по пътя!

ИванЧитатели, четете, слушайте, гледайте, опитвайте, отивайте, връщайте се, мечтайте  и се… обичайте, може би, като по-популярно пожелание…