останалите участници в 042 фест тук

Готови ли сте за нова порция талант на квадрат? Е, добре! Тогава нека ви представим още двама творци, които ще се представят на 042 Фест. Припомняме, че любопитната инициатива ще се проведе на 27 септември в Стара Загора и има за цел да ви разкрие магията на визуалните изкуства.

Ето и с кои двама участници ще ви срещнем днес:

[tab name=“Зоран Георгиев“]

Роден: 1985 година в Гевгелия, Македония. Живее и работи в София, България.

Завършил наскоро „Живопис” в НХА. Негови творби са сред финалните селекции на множество награди и конкурси за съвременно изкуство: Наградите Есл, 2011; Гауденц Б. Руф, 2011; База, 2012. През 2011-та печели наградата за „Живопис” на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”

Зоран Георгиев

Как би описал артистичната си практика? Кои са важните за теб теми и с какви материали и техники работиш?

Най-често използвам езика на реди-мейда. Правя интервенции върху готови предмети и по този начин им променям значението, поставяйки ги в друг контекст, социален или политически.

Защо дигитално изкуство?  

Не мога да работя с една медия. Нито пък се опитвам да изградя някакъв собствен препознатлив стил. Обичам да експериментирам и смятам, че успявам да подчиня медиите пред идеите си. Случва се понякога да направя нещо, което да е документирано с видео или пък да е кинетично. За един съвременен художник не трябва медията да е водеща, а самата идея, начинът й на реализация, представяне, аргументиране.

Какво ще представиш на 042?

Ще представя 2 картини от серията „Картини втора употреба“, документално видео от акцията „Артефакт“ и инсталациите „Човек отива на пазар, човек се връща от пазар“ и „Приказка без край“.

Инсталация - Приказка без край

[/tab] [tab name=“Нора Караламбева“]

Нора Караламбева е от младите визуални арти­сти, адекватни на съвремието, които се изразяват свободно с различни художествени средства. По образование е художник график, специализирала в областта на шрифта, като своето вдъхновение черпи от теми от екологията, квантовата физи­ка и археологията, както и от актуални събития.

Как би описала артистичната си практика? Кои са важните за теб теми и с какви материали и техники работиш?

Творческият процес е едно постоянно предизвикателство за мен. Провокират ме неизследвани и непопулярни теми от областта на науката и изкуството, както и наболели въпроси, свързани със състоянието на природата днес.

Материалите, с които работя, не са случайни. Избирам ги с цел да подсилят концепцията в творбата ми. Експериментът и смесването на техники представляват друг особено важен момент от процеса на работа. Така търся най-подходящата форма, в която да претворя идеите си.

Защо дигитално изкуство?

Защото е поредното предизвикателство. ;) Още един цвят в палитрата, с която рисувам.

Какво ще представиш на 042?

В 042 фест участвам със своята инсталация „Nature Morte” и видеоарт и пърформанс проекта си “Cycle”. „Nature Morte” е моята елегия, посветена на умъртвената природа, в която отъждествявам бетона с отсеченото дърво.

В проекта „Cycle”, влизам в ролята на посредник между различните състояния на една същност, откъснати във времето и пространството – в случая дървото и неговите производни. Продуктът от пърформанса е уникален отпечатък, чрез който затварям цикъла, свързвайки отново някога разделеното цяло.

[/tab] [tab name=“Програма 042 Фест“]

27 септември – Стара Загора

Библиотека „Захарий Княжески“

19:00 Официално откриване на изложбата и прожекция на видео програмата

20:00 Лекция на проф. Петър Цанев – „Въведение в съвременното изкуство“

21:00 Презентация на Огнян Иванов – „Изкуствен интелект, гейм-енджин, текстуриране”

Синдикален дом

20:00-23:00 Лазерна проекция върху фасадата на Синдикален дом

Туристически информационен център

целодневно – интерактивна инсталация на Стефан Дончев

[/tab] [endtab]