Цветомир Илиев е млад и безспорно талантлив художник, който ни впечатли с уникалната си техника на рисуване.

От кори на дървета и акрилни бои артистът създава един вълшебен свят на приказки, който едновременно успокоява и вдъхновява. Само преди няколко седмици Цветомир представи в София своята изложба „Природата – извор на живот“ – за нея и за себе си ще го оставим да ни разкаже сам в следващите редове.

***

Здравейте, Цветомир, кога и как избрахте изобразителното изкуство за свое призвание? Има ли наследствена жилка в този избор?

Аз съм самоук артист, който открива, преоткрива и търси красотата в комбинацията на малки парчета паднали кори от дърво и акрилни бои.

Интересът ми към изкуството се пробуди съвсем случайно през 2010 г., когато за първи път започнах да експериментирам, използвайки малки парчета паднали кори от дървета и акрилни бои.

Мисля че не е наследствено, поне аз не знам някой, който да се е занимавал с изкуство. Всичко започна от любов към природата и многобройните ми разходки в планини, гори и диви местности. Един ден, докато се разхождах в гората, едно парче от кора на дърво ми заприлича на дракон. След това започнах да се вглеждам в падналите кори от дърветата и намерих най-различни животинки – катерички, пилета, елени, дракони и много други, които съществуват, както и такива, които са плод на моето въображение и креативността на природата, изразена в кората на дървото.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Съвсем наскоро в София открихте „Природата – извор на живот“ – тя ли е първата ви самостоятелна изложба и как се стигна до реализацията й?

Тя е втората ми самостоятелна изложба, състояла се в изложбена зала.

Стигна се до нея, благодарение на активната ми дейност около организирането и осъществяването на благотворителна групова изложба “ 50×50″ за деца, болни от диабет в град Елена и Велико Търново, в която участвах с една картина.

kartina

Разкажете ни повече за техниката, която използвате в рисуването, защото разбрахме, че тя е наистина уникална.

Първата картина направих като залепих кори от дърво на вече съществуваща картина, както дете би направило. След което започнах да лепя и притискам корите от дърветата заедно, за да направя основата за триизмерни композиции, в които дърво и акрил заживяват нов живот. Това ражда детайлна повърхност с деликатен релеф. После внимателно рисувам, наблюдавайки извивките, очертанията и формите, които се появяват от корите… като духове. Резултатът е комбинация между моето въображение, въображението на наблюдателя и креативността на природата, всичко заедно, уловено в кората на дървото и акрилните бои – един нов свят, който вдъхновява и подтиква към размисъл.

Какво е посланието на тези страхотни 15 картини и по какъв начин природата е извор на живот?

Наблюдението e извор на информация, гледайте, наблюдавайте всичко, което става около нас и вътре в нас. Природата е извор на живот, не е ли така? Вгледайте се, в който и да e малък детайл, минавайки край планински поток, и ще откриете микрокосмос, пълен с живот, мистерии и приключения – като в приказките.

Destiny

Само от нея ли черпите вдъхновение или има и много други неща, които ви вдъхновяват?

Вдъхновявам се главно от разходките си в планините, където и събирам кори от дървета, които използвам в работата си.

Смятате ли, че в България има място за изкуство и намират ли реализация младите таланти в страната ни? Какви усилия коства това?

Смятам че в България има място за изкуство, но това се възпитава и развива в хората. Повечето хора в България все още имат средства главно за ежедневните разходи. Малкото други работи, които им доставят удоволствие, са цигари и алкохол, поне това е моето наблюдение.

Но въпреки това, по-младите хора започват да се интересуват от най-различни неща, включително и изкуство. Всъщност, в бъдеще България може да бъде добро място за реализация на изкуство поради простата причина, че хората почти нямат изкуство в домовете си, но това е свързано и с икономическото положение в страната. Почти няма човек, който да не харесва някакъв вид изкуство, но обикновено фактът, че не може да си позволим да го купим, води до загуба на интерес в тази насока.

Да се занимаваш с изкуство в днешно време в България е начинание, което изисква средства и време. Но материалите за рисуване не са чак толкова скъпи, скъпи са ежедневните и ежемесечни разходи, както и разходите за транспорт.

Аз се интересувам и отглеждам градини, за да се храня здравословно и да намаля разходите си до минимум, за да имам повече време за рисуване, да живея спокойно, водейки прост и скромен живот на село.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пожелайте нещо на нашите читатели, молим!

Бъдете артисти във всеки един аспект на живота! Това означава да си позволиш да сгрешиш и да се учиш от грешките си във всичко, което правиш. Да не поставяш граници, пречки и да експериментираш, да търсиш, откриваш и преоткриваш както новото, така и в старото да откриваш новото :)