Туп-туп-туп-туп. Усещате ли го? Това е Пулсът на Южна Корея. Убедени сме, че ще го почувствате много по-осезаемо в датите от 30-ти и 9-ти юни, когато в столицата ще се проведе интересен арт фестивал за съвременно изкуство, организиран от „Дома Арт Фест“.

По повод събитието, скоро в София ще пристигнат четирима от най-изявените скулптори на популярното течение в корейското изкуство  – „Nature Art”. Артистите ще изработят уникални скулптури, вдъхновени и възхваляващи природата, и ще ги завещаят на столичани.

Проф. Хо Ганг – основен куратор на фестивала, е сред основателите и идейните двигатели, които развиват движението „Nature Art” в Корея и по света. То е вдъхновено от и се изразява чрез самата природа и символизира нуждата от завръщането на последната там, където й е мястото – при хората.

„Да поставиш природата от периферията обратно в центъра“ е буквалният превод на корейската дума „Yatoo“, вдъхновила и изразяваща основната концепция на това изкуство.

куратор на Пулсът на Южна Америка

В България въпросното движение също е познато и се развива от Румен Димитров, артист от Велико Търново, член на Дупини арт груп, който ще има участие в програмата на „Пулсът на Южна Корея“.

корейско изкуство

Всички произведения и изпълнения на корейските артисти ще бъдат достъпни за публика от 30-ти май до 09-ти юни в четирите локации на фестивала: Национална художествена галерия, Национална художествена академия, Vivacom Art Hall и Фабрика 126.

Nature.Art - дърво

Съпътстващата програма с корейско участие включва лекции, дискусии, уъркшопи, кино вечери, поетични и музикални вечери, кулинария, танци и пърформанси за всички. Подробна програма на събитията следете на официалния уебсайт на „Дома Арт Фест“, както и във Facebook страницата на Doma Art Festival.

Ето и добрата новина: достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен :)