Географска Ширина: Берлин / Германия
Кой:
Стефка Цанева
Тук си, защото:
Берлин е културната столица на Европа

Берлин е вторият по населеност град в Европейския съюз и осмата най-населена градска агломерация в ЕС. В периода 1961-1989 градът е разделен от Берлинската стена, която досега е символ на Студената война.

Берлин е световен град с културно, политическо, медиийно и научно значение. Икономиката му се базира предимно на сектора на услугите. Градът е притегателен център за хора на изкуството от цял свят.

Сподели ни твоите първи, най-искрени впечатления от Берлин: Първото, с което впечатлява Берлин, са парадоксите.

Доволна ли си от образованието, което получаваш тук? С какво се различава то от това в България?
Самата система е съвсем различна. Тук имаш абсолютната свобода да избираш курсовете и темите за курсови работи. Всичко зависи изцяло от теб. Дали това ще се приеме като плюс или минус, зависи от човека.

Hamburger Bahnhof

Hamburger Bahnhof музей за съвременно изкуство

Чували сме, че културният живот тук е на високо ниво?
Едва ли може да е по-високо.

Кажи ни какво смяташ за немското кино?
Киноиндустрията в Германия е доста добре развита. Има големи касови хитове, комедии, арткино и, разбира се, публика, която да се интересува и подпомага немското кино. Например в Берлин, по-точно в околностите, се намира едно от известните кино-студия в страната. Да не говорим за филмовите фестивали и немските режисьори, които остават класици на киното. Някои имена на още живи легенди – Вим Вендърс, Вернер Херцог, Михаел Ханеке, Том Тиквер. Последната немска продукция, която обещава да бъде много добра, е „Die Kriegerin” (нещо като „Воюваща*”). Филмът разказва за момиче, което се движи в среда на десни радикалисти. Надявам се лентата да достигне до широка публика и да се хареса.

Кои забележителности задължително ни препоръчваш да разгледаме и посетим?
Не бих препоръчала конкретни забележителности, а просто една дълга обиколка пеш из кварталите на Берлин, с бира в ръка. Уникално е да откриваш разликите и как всяко кътче коренно се различава от останалите.

siegesäule

Siegesäule

Кои са твоите любими места в Берлин?
Едно типично туристическо място – Hackescher Markt. Намира се на една спирка от Александърплац*. Тук е пълно с туристи. Два пъти в седмицата има пазар и половината площад е зает от сергии, а другата половина – от маси на разни кафенета и ресторанти. Пресичаш улицата и се озоваваш в „Hackesche Höfe“, което е нещо като плетеница от различни сгради и дворчета между тях. Сред всички тях има куп магазини и ресторанти. По принцип е ужасно неприятно, че  е пълно с хора, но си заслужава да го посетиш, най-вече заради усещането постоянно да преминаваш от едно в друго пространство, които са съвсем различни. Представете си нещо като метафора на целия град, който за жалост в последно време също започва да се препълва с туристи.

Би ли останала за постоянно? Какво от България ще ти липсва най-много?
Не знам дали бих останала. Не мисля национално. Няма да ми липсва България, а приятелите и семейството.

Берлин  карта

Транспортът е: изключително добре уреден.

А какви са хората? И какво е тяхното отношение към чужденците?
В Берлин има толкова много чужденци, че въпросът си остава крайно нееднозначен. Кои хора? Има от всичко и всички по много.

Студентски живот = сладък живот =) Такъв ли е твоят?
Не. Поне не в българския смисъл на „студентски живот”.

С какво предимно се занимават младите хора тук?
Както вече казах, има от всичко и всички по много. Много от тях се занимават с изкуство. Може би всеки втори млад човек тук е артист. Но за мен лично Берлин си остава градът на хипстър-културата.

Нощен Берлин

Нощен Берлин

Тук трябва да внимаваме с:
Трябва да пиете бира в градските влакове. Просто трябва. Стойте само от дясно на ескалаторите. Не знам до колкото „трябва” да се прави, но аз ви моля. И за нищо на света не си мислете, че можете да одумвате други хора на висок глас, защото не ви разбират. В крайна сметка българският може и да не е най-използваният език в света, но за сметка на това в Берлин има българи навсякъде … навсякъде.

Какво би посъветвала хората, които пожелаят трайно да се установят тук. Трябва да са готови на…  компромис с „българщината” си. Никога не съм разбирала хората, които живеят тук от години и не смятат да се прибират, но се изолират от средата около себе си и си създават един малък просташки свят само с българи – български кръчми с оферти на българска водка и чалга концерти. Между другото, последното нещо, което ме беше впечатлило, беше, че Български културен институт в Берлин и българският национален превозвач България Ер бяха партньори на концерт на Десислава в някаква българска дискотека… Може би няма нищо лошо в това, не знам.

А на онези, които искат да учат тук?
Берлин е добър град за студенти. Евтино е, има добре уреден транспорт. Но нещата бързо се променят. Градът нараства, все повече хора се пренасят да живеят тук, цените се покачват, става все по-трудно да си намериш жилище.

Паричната единица в Берлин е: €Евро
1 €~ 1.95лв

Стандарт на живот в Берлин