Днес се спираме в Бразилия – страната на кафето, футбола, салсата и какво ли още не. Започваме с това що за хора са бразилците.

Бразилците

Не би било възможно да се даде една дефиниция за това какви са хората на Бразилия. Бразилците са смесица от култури, идващи както от местното население, така и от португалското влияние. Все пак общото за бразилците е южняшкият темперамент – със своите страст, отвореност и любов към живота. За бразилците животът е цветно изкуство и неслучайно най-голямото събитие в страната е карнавалът в Рио.

Освен това, бразилците са топли и приветливи и то дотолкова, че туристите понякога се шокират от често нарушаваното им лично пространство. За тези, които имат опит с Апенините и Пиринеите, това не би било новост. Но хора, идващи, например, от Скандинавието, по-трудно биха се адаптирали към тази топлина и отвореност, която излъчват бразилците

Но дори посетителите на страната да търсят нещо по-близко до дома, лесно могат да го намерят. Бразилия е държава на имигранти като най-много такива идват от Америка, Англия, Германия, та дори Япония. Всяка диаспора внася колорит в унисон с местните привички. Въпреки това, в страната цари спокойствието, типично за южняците. В Бразилия няма бързане, а хората са на първо място. Именно този начин на живот е едно от неща, които привличат другостранците. Като цяло, ако трябва да се обобщи населението на Бразилия, то това е един миш-маш от култури с бразилска идентичност.

Храната в Бразилия

Храната

Споменавайки храна, какво ядат бразилците? Подобно на хората, бразилската кухня е палитра от цветове и вкусове – фюжън от африканска, европейска и азиатска кухня.

Трудно би могло да се определи кое е националното бразилско ястие, тъй като кухнята варира според региона. Въпреки горещия климат, който предполага по-леки ястия, бразилците са фенове на барбекюто. Панирани закуски, подобни на нашите мекици и бухти, както и такива пълнени с месо и зеленчуци, също често намират място на бразилската трапеза. Морската храна също е доста популярна особено сред регионите, които са близо до океана.

Няма как да не споменем и изобилието от кафе и гуарана – тонизиращи съставки, познати по цял свят.

Това, което обаче най-много се харесва на посетителите, са бразилските бюфети. Срещу символична сума тези места предлагат неограничено количество храна. Това, което често обаче обърква туристите, е непрестанното допълване на техните чинии от страна на обслужващия персонал. Това обикновено е резултат от незнанието, че на масата има флагче което трябва да се свали, когато гостът е приключил с яденето и не желае чинията му повече да бъде допълвана.

Карнавалът в Рио де Жанейро

Културата

Ако излезем на улицата и питаме някой случайно минаващ кой е основният износ на Бразилия, мнозина биха се затруднили да отговорят “желязна руда”. Малцина сигурно биха успели да отговорят и на кое място се нарежда Бразилия по територия и население – пето. Но със сигурност почти всеки ще изстреля “карнавалът в Рио”, ако бъде запитан с какво свързва бразилската култура. Тази феерия за сетивата събира както Бразилия, така и цял свят. Разбира се, карнавалът съвсем не е единственото, с което се свързва културата в Бразилия .

Южноамериканската страна е дала на света автори като Хорхе Амадо и Пауло Коелю. Музиката също е неизменна част от бразилската култура като в страната се отличават имената на Чаетано Велосо и Хорхе Бен, който смесва самба с рок.

Бразилски футболен стадион

Развлеченията

Освен карнавалът в Рио, Бразилия е световно известна със своята неповторима почит към футбола. Всъщност тази игра спокойно може да бъде причислена към част от културата на Бразилия като страната държи и рекорда за най-много спечелени световни титли – пет. Също така едва ли друга държава е дала толкова много атрактивни футболисти както Бразилия – от Пеле и Гаринча, през Роналдо и компания, до Неймар.

Изненадващо, Бразилия се представи далеч от подобаващо на последните две световни първенства. Въпреки класата на играчите, Селесао не стигна до големите финали като мнозина си задават въпроса дали звездата на отбора вече не залязва. Не помогна и ултрамодерният комплекс, който бе построен специално за бразилските национали. Тъй като спечелването на световната купа е въпрос на чест за петкратните шампиони, за отбора бе изградена база на стойност близо 5 млн. евро. Тренировъчното игрище, модерната фитнес зала, оборудвана с последна техника за анализиране на тренировките, както и хотелската част са само част от задължителните елементи на комплекса.

Освен това, за футболните избраници на Бразилия бяха предвидени дори зала с джаги, електронни игри и покер маса. Последното е може би най-изненадващият елемент от развлеченията, които бяха осигурени за бразилските национали. Всъщност покерът е другият спорт, който стремглаво набира популярност в Бразилия. От години страната е и домакин на най-престижния покер турнир в Южна Америка – BSOP (Бразилските покер серии). Събитието, организирано от най-голямата покер зала PokerStars, непрекъснато расте, като вече има смели мнения, че в Бразилия покерът ще достигне по популярност футбола. Изглежда, че нито усилените тренировки, нито времето за релакс, успяха да дадат на Селесао нужното, за да спечели шеста титла. Въпреки това би било неразумно страна, която “диша” футбол, да бъде отписвана. А дали Бразилия ще възобнови предишния си статут на футболен хегемон, предстои да видим през 2022.

Бразилия се намира на континент, който е въплъщение на колорита. Всяка латиноамериканска страна притежава своя уникален чар, като има толкова общо помежду им, колкото и разлики. Невъзможно е да се изброи всичко, но ако трябва Бразилия да се опише в три думи, то те са: цветове, топлина и футбол.