Помните ли Йони? Тя е един от любимите ни хендмейд творци и изработва невероятни неща с ръцете си – от вълшебни картички до нежни албуми за снимки. Нещо повече, креативната дама се справя също толкова добре и в кухнята.

Още преди време Йони обеща да ни даде няколко полезни готварски съвета, както и да сподели с нас една от любимите си рецепти. Хайде, да готвим с нея!

***

Казвай бързо: какви ги вършиш в кухнята: повече сладки или повече солени? :)

Всеки ден приготвям храната за своето семейство и определено соленото е титуляр. Но ако ме питате какво им е по-любимо да приготвям – то тогава отговорът е „повече сладки“. Така че… преценете сами ;)

Кои са най-любимите ти кухненски роботи и приспособления?

Ами, всъщност в кухнята се нуждая предимно от остър нож и голяма дъска. Обичам да разполагам с всички видове съдове и помощни средства, но не те са най-важното. Най-важното за мен са пресните продукти, подбрани с внимание. Ако суровината, от която приготвяш каквото и да е, не е качествена, е невъзможно да приготвиш нещо стойностно. Това важи и за другата ми страст – ръчно изработените картички и албуми.

Опитвам се да готвя храната по начин, по който в нея да се запазят максимално много от ценните съставки на всеки продукт. Важно при кулинарията е не само да е вкусно, но да е и полезно, и красиво поднесено.

Как оправяш готварските гафове и има ли такива?

Гафове не ми се случват често, но точна рецепта нямам за това. Понякога нещата са поправими, друг път – не. Помня една случка като дете. Още от много малка правя опити в кухнята и, за щастие, майка ми ми позволяваше да експериментирам. Един ден реших да приготвя боб чорба. Била съм на 8 години. Винаги гледах майка ми, докато готви, а тя е прекрасен кулинар и знаех как се приготвят почти всички ястия. Започнах да правя боба и всичко вървеше по план. При моята рецепта за боб чорба се слагат домати. По онова време всеки имаше у дома прясно затворен доматен сок. Ние също имахме това толкова прекрасно нещо. Държахме така наречената „зимнина“ на балкона, заедно със сиропите от малини и компотите, всичко старателно подредено и на разположение. Разбира се, лесно можеше да се обърка бирената бутилка дали е пълна със сок от домати или със сироп от малини. Осъзнах грешката си, когато тъмно-червената течност потече в тенджерата. През сълзи си спомних, че се обадих на мама. Тя ме успокои, а аз, разочарована от себе си и уморена, хълцах и питах какво да правя. Мама каза да оставя нещата така, тя щяла да се погрижи. Когато се прибра, довърши боба. Най-интересното е, че този боб беше станал най-вкусният от всички. И до ден днешен не мога да го повторя. (смее се)

Сещам се и за още една подобна история. Ще правя кекс, обикновен, непретенциозен кекс. Всичко беше чудесно, но при печенето нещата се объркаха. И мирише този кекс, хванал прекрасна коричка, аз – доволна. В мига, в който го обръщам да го извадя от формата, той се разтича по целия плот. Оказа се, че съм пекла сладкиша само на горен реотан. Мама се прибра, миришеше разкошно в цялата къща, а ние с брат ми събирахме коричките от кекса (изпечената част) и чистихме тестото от плота.

Сподели с нас любимата си рецепта, молим те!

Любими рецепти имам много и ще ми е трудно да подбера една, но да речем ще избера ето тази – за атрактивен десерт. Харесва се от всички.

Ето необходимите продукти за нея: 

1 пакет кори за баница
500 мл. прясно мляко
1 яйце (или само жълтъка)
30 гр. царевично нишесте
60 гр. захар
ванилия
масло за намазване
Бита сметана или готов продукт от флакон
Много пресни плодове – киви, ягоди, грозде, портокал

Начин на приготвяне:

Корите се разрязват на квадратчета, приблизително 10/10см. широки. Мажат се с разтопено масло и се налагат 3 бр. от парчетата кори едно върхо друго, като стремежът в поставянето им е ъгълчетата да се разминават. Така приготвени, 12бр. „пакетчета“ се поставят в тавичка за мъфини. Хубаво се оформят, така че да се получи чашка. Пекат се при 160 градуса, докато леко пожълтеят, може би около 10 минути. Този процес трябва да се следи, за да не стане така, че чашките да изгорят.

Вадят се и се оставят да изстинат. Получават се кошнички от кори. До това състояние може да издържат няколко дни, но при затворен съд, на сухо място. Могат да се приготвят още от предишния ден.

След това спретваме обикновен варен ванилов крем от млякото, захарта, яйцето, нишестето, ванилията. Врим до готовност или около 5 минути. Когато кремът изстине, пълним всяка кошничка от кори с около 1/3 крем във всяка чашка. После оставяме в хладилник, в затворен съд. Преди поднасяне, гарнираме с разбита сметана и резенчета плодове. Колкото повече плодове, толкова по-прекрасно.

Ето ви един ефикасен начин за изкушаване на любимия човек :) Пробвайте!

Ето ви един ефикасен начин за изкушаване на любимия човек :) Пробвайте!

Да ви е сладко!

wkusno_s_Joni

Снимки: личен архив