Здравейте, аз съм Cultro и съм видеохолик ;) А ако и вие споделяте моята „зависимост”, значи най-учтиво мога да ви поканя на международния видео арт фестивал Видеохолика 2014. Бързам да ви информирам, че той ще се проведе за седми пореден път от 1 до 7 август в любимия ми морски град Варна.

Настоящото издание на феста някак си тематично ще се заиграе с цифрата 7, която, знаете, е заключила в себе си прилична доза символика.

И този път работата е сериозна, защото за официалните призове на Видеохолика 2014 – Златен, Сребърен, Бронзов и Бг Видеохолик, ще се състезават цели 51 видео арт произведения от 47 автори.

Журито, което ще разпредели наградите, безспорно е авторитетно: Яра Бубнова (куратор, България), Санчирчимeг Ванчинжав (художник, Монголия/Германия, Златен Видеохолик 2013), Мария Василева (куратор, България), Антонио Джеуза (куратор, Италия), Лей Ми-пинг (художник/куратор, Хонг Конг), Джейсън Уейт (куратор, САЩ).

Внимание! Внимание! „Сбирката” на видеохолиците ще се случи в Приморски плувен комплекс, Варна. Други открити локации на фестивала ще бъдат Държавен куклен театър – Варна, Летен клуб „Хоризонт“, Клуб „Ментол“ и полянката под Обсерваторията. Галерия „Графит“ и Съвременното пространство са отново домакини на прожекциите, лекциите и презентациите.

Едно отсега е ясно: организаторите са ни подготвили богата и очаквано интересна програма.

Видеохолика 2014 ще бъде домакин на дискусионен панел на тема „Видео изкуство във фестивален контекст – качество/количество, медиация/куриране, селекция/колекция, дистрибуция/архив“. Модератор ще е Яра Бубнова (България), а участници – Антонио Джеуза (Италия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг), Джейсън Уейт (САЩ) и Маркус Хубър (Германия). Панелът ще се проведе на 4 август 2014 от 18.00 часа в Галерия „Графит“, Варна.

Състезателната прожекционна програма пък е обединена в тематичните блокове 1/7, 7/8 БГ, 3/7, Лица 7 и АниМе. Българските видеа са събрани в компилацията 7/8 БГ, която по традиция ще бъде представена в двора на Кукления театър на Варна на 2 август от 21.30 часа.

Презентационната програма включва лекциите „Политическите езици на видеото“ на Яра Бубнова (България) и „История на руския видео арт“ на Антонио Джеуза (Италия), както и представянето на фестивала за изкуство и дигитална култура transmediale (Берлин) от фестивалния мениджър Маркус Хубър (Германия). Трима художници ще  представят работата си на среща-разговор, сред които са Златната Видеохоличка 2013 Санчирчимeг Ванчинжав (Монголия/Германия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг) и Арно Брией (Франция). В рамките на Видеохолика 2014 се откриват и две изложби – изложба на млади автори „7“ в „Галерия 8“ и изложба на инсталационни видеа LoopInc. в Съвременно пространство, Варна.

Повече за събитията, които ще ни „видеохолизират” в първата седмица на август, може да научите от официалния сайт на фестивала.

Най-готиното знаете кое е: входът за всички събития е безплатен. Ура!