Ако си мислите, че културният живот на страната е съсредоточен изцяло в столицата, хм!, лъжете се. И в по-малките български градове има място за култура.

Намират се и много надъхани хора, които се грижат нещата да се случват по правилния начин. Да вземем за пример Стара Загора. Само след броени дни там се очаква да стартира интересен форум на изкуствата. Всъщност, става дума за вече наложилият се в града на липите фестивал Различният поглед, който обаче тази година е с променен формат и, както ни говори интуицията, ще бъде още по-интригуващ.

В продължение на една седмица, от 15-ти до 19-ти септември, старoзагорци ще се радват на различни и много интересни проявления на съвременното изкуство – от литературни четения до танцови и аудио-визуални спектакли.

Вторник е време за кино. В рамките на деня филмов клуб „Кино без граници“ ще представи два свои проекта в регионалната библиотека „Захарий Княжевски“, придружени с прожекции, дискусии и ролеви игри. Вечерта пък в античния форум „Августа Траяна“ ще можем да гледаме любими филми под звездите – достоен завършек на лятото, а?

Срядата, в която уж не се сяда, е отделена за страхотното театрално изкуство. Кукленият театър в Стара Загора се е погрижил да размърда въображението ни с куклено ателие и отворена репетиция, а гостуващата театрална работилница „Сфумато“ ще представи спектакъла си „Опакометаморфози“.

В четвъртък ще четем вълшебни приказки в Градската градина (парк „Пети октомври“), а по-късно в „Галерия 8“ ще можем да присъстваме на представянето на трилогията „Рай“, Вратите – Рай II”, „Пеперудите – Рай III“ на младия режисьор и писател Радослав Гизгинджиев. За финал на деня ни очаква любопитният литературен пърформанс Symphodesiderata.

По традиция, петък е ден за танци-манци – от балет до суинг, важното е да има разнообразие. А в събота ще имаме удоволствието да се потопим в света на аудио-визуалното изкуство с два супер уникални  проекта. Повече за тях, както и за всички изброени събития, може да научите от програмата на събитието.

С две думи: ще бъде интересно! Нещо повече, никак не е случайно, че форумът на изкуствата в Стара Загора ще носи слогана „Общуване без граници“ – иначе казано, ще можем да се насладим на изкуството с пълни шепи и да общуваме с cultуристи от цяла България ;) Искрено благодарим на организаторите – сдружение за съвременно изкуство и култура Различния поглед, че ни подаряват това приключение за душата. Ще заповядаме пак!