Да, да, да! Време е за графити арт. Само след няколко реда разстояние ще ви срещнем с „Me Click“ – задружен екип от няколко творци, които определено знаят как да доставят цветно настроение с изкуството си.

Чухме за тях за първи път във връзка с една тяхна чудесна инициатива, а именно – изрисуването на стените на дома за деца „Вяра, Надежда, Любов“ в град Бургас. Разбира се, веднага пожелахме да се срещнем с артистите и да поговорим надълго и нашироко с тях за нещата, които правят и които ги вдъхновяват. Без повече приказки, посрещнете с аплодисменти днешните ни гости!

***

Здравейте, момчета! Разкажете ни нещо повече за организацията „Me Click“ и за нейната дейност. Подозираме, че все по-често ще чуваме за вас.

Димитър: Me Click е организация от 4-ма артисти, преди всичко от 4-ма приятели.

Всеки от нас сам по себе си е различен, но мисля, че точно изкуството и приятелството ни са нещата, които ни обединяват. Дейността ни е доста разнообразна. От рисуване на графити, изготвяне на дизайни, до заснемане на видео клипове и фотография (от скоро сме и в бизнеса с боядисването :))

Dilom, Raveo, Oscar - Графит Wild East

Представете ни се един по един и ни кажете какви са любимите ви техники?

Raveo: Аз съм Raveo, занимавам се с много неща :), но най-вече с графити. Любимото ми е да правя нещо градивно, предимно :)

Dilom: Аз съм Dilom, рисувам графити, занимавам се още с дизайн и видеозаснемане.

Oscar: Здравейте, аз съм Oscar, правя графити и цъкам любителски фотоси.

Димитър: Аз съм Димитър Чобанов – единственият, който не рисува, но за сметка на това се занимавам с фотография.

Street Trader - Димитър Чолаков

Ако трябва да се нарисувате, какво ще сте? :)

Raveo: Не знам, нещо лудо и диво, все пак съм зодия Стрелец :)

Dilom: Гларус или Овен.

Oscar: Колаборация от много неща, които не си пасват особено.

Димитър: Едно манга човече с раница на гърба и фотоапарат. Винаги на път! :)

Някои хора (съвсем възрастните и някои от младите) смятат, че графитите са проява на вандализъм. Как би защитил изкуството си от такова мнение?

Raveo: Графитите са и вандализъм, все пак така е започнало всичко. Аз предпочитам легалните неща, по-арт насочените, да има заигравка. Повече старание, нещата да изглеждат хубави и сложни, а по въпроса с чуждото мнение, вече не ме вълнува много. Преди съм стигал до дълги дебати и обяснения, но вече времената са други, графитите навлязоха стабилно в живота в България.

Dilom: Няма какво да защитавам, изкуството е изразяване на себе си. Колко от себе си влагаш, колко се стараеш, всичко това си е до теб. Не може да се харесаш на всички, а и не трябва. Плюс това, в България масово се налага кофти арт, псевдо качество и рисунки тип „предучилищно ниво“. На този фон, просто няма смисъл да обяснявам моето изкуство.

Oscar: Изкуството е нещо, което всеки тълкува според собствения си опит, затова е нормално да има противоположни мнения. Мисля, че когато съответният артист, без значение с какво точно изкуство се занимава, когато се отнася отговорно, полага усилие и старание в това, което прави, рано или късно достига свой собствен стил. Според мен, от там вече започва изкуството.

Графит в Бургас- Дом Вяра Надежда Любов

Как се роди идеята за изрисуването на стените на дома за деца „Вяра, Надежда, Любов“ в град Бургас?

Dilom: Поредица от случайности, които се засякоха след време. Първо с Валката (Oscar) бяхме минали от там, харесахме си стеничка и говорихме с директорката. Много ни хареса работата и в дома, всичко беше на страхотно добро ниво, наистина си казахме – така трябва да се работи във всички домове в страната. Разбрахме се да изготвим някакъв проект за рисуване и да се видим по-нататък, за да действаме.

Димитър: Няколко дни преди Коледа, се запитахме какво можем да направим и ние за дечицата. Осъзнахме, че всички им носят храна, дрехи, играчки и други неща, а ние можехме да направим нещо различно. Да променим обстановката им на живот и да я направим малко по-цветна. Всеки има правото да израсне в нормална среда, затова започнахме да търсим спонсори и хора, които да ни помогнат да реализираме идеята си. Няколко месеца по-късно, домът за дечица е не една идея по-красив, а две! :)

Разкажете ни нещо повече за самите рисунки – защо точно тези приказни герои решихте да се усмихват на малчуганите от стената?

Dilom: Разтърсих се из детските книжки за нещо подходящо като тематика и попаднах на поредицата „Боско“, нарисувана от италианския художник Тони Улф. Илюстрациите бяха толкова красиви и оригинални, точно такива, каквито си ги спомнях и от моето детство. Стените, които рисувахме в дома, са един умел колаж на множество различни герои и сценки от тези книжки.

Каква бе реакцията на самите деца?

Dilom: Децата бяха излезли на разходка и наминавайки покрай нас, докато рисувахме, познаха горските герои и много ги харесаха.

Димитър: Питаха ни дали да дават сиренце на мишките и моркови на заека от рисунките :)

Raveo - графит 2013

Каква реакция въобще среща инициативата ви? Как гледат на нея хората?

Raveo: Хората казват „браво, повече такива инициативи“. Това нас ни радва, защото го правим от любов към рисуването и щом има положителни отзиви, значи сме се справили. Важно е в тези трудни времена да сме щастливи и да загърбваме проблемите и сивото ежедневие.

Dilom: Положителни реакции, като цяло. Хората спират, гледат, радват се на рисунките.

Димитър: Усмивки и добро настроение, с надежда за повече цвят в сивото ежедневие.

Graffiti - Bergen,Norway

Това ли трябва да е мисията на графити изкуството – да носи цветно настроение? Какви още послания искате да изкажете с творчество си?

Raveo: То е това да разбием стереотипа, да покажем, че няма граници. Аз рисувам това, което ми харесва. Не спазвам мода и тенденции. Виждам нещо и си казвам „това искам да го нарисувам“ и пробвам. Ако се е получило, чувството е невероятно.

Dilom: Една от целите е това – да освежава стени и сгради, които са позагубили от блясъка си с времето. Едновременно с това е хубаво и да влагаш нещо от себе си, докато рисуваш.

Oscar: Всички знаем каква е обстановката в градовете – предимно мръсно, сиво, неангажиращо по скучен начин. На всичкото отгоре, отвсякъде изкачат реклами, които единствено искат нещо от теб и се повтарят през пресечка. Мисля, че това е доста потискащо и нещо като цветна стена тук-там има силата да помогне малко за разсейването от този стрес.

I dance фотография на Димитър Чолаков

Смятате ли, че България е добро място за стрийт арт артистите и въобще – на какво ниво е уличното изкуство тук?

Raveo: В България има много добри имена – те се знаят кои са, да не ги изброявам всичките :). Но се наблюдава и една нова тенденция хората да не влагат толкова арт в проектите си, колкото идея, а в случая идеята е „копи пейсната” от чуждестранни артисти. Ето какво се получава: грозен арт и крадена идея. На тази основа хората почват да си вдигат самочувствието. Няма смисъл. И аз копирам и рисувам, просто идеята ми е всеки път артът да е по-сложен, да се развивам в правилната посока. Това е най-важното. Егото е за его потребителите :)

Dilom: Има две страни този въпрос. От една страна, България е страхотно място за рисуване – всичко се руши, пълна анархия е, всеки си рисува където си иска. Кеф. От друга страна обаче – задръстено общество, претенциозни хора, клиенти, далавераджии, които се опитват да ти ползват услугите за без пари. А за нивото на уличното изкуство какво да кажа. От 2006-та не е мръднало особено, с малки изключения. Но, като цяло, най-добрите на сцената продължават да са „старите кучета“, повечето вече на около и над 30 години. А новите или са супер мързеливи и свикнали всичко да им идва наготово и за всичко да питат батковците (на нас никой не ни обясняваше нищо навремето), или рисуват популярните анти-стилове, просто защото са некадърни и повече не могат. Повечето си нямат елементарна представа от композиция, стил и цветови комбинации. Мнението ми за БГ сцената като цяло е Слабо.

Oscar: За уличното изкуство няма неудобни места, всеки човек е създател, но не всички са готови да се учат. Виждал съм доста добри неща, както и безброй посредствени имитации, но докато има площи и материали, ще има и кой да ги използва. Уличното изкуство е задължително за едно общество, което иска да се развива изобщо.

 Нарисувайте на Cultro нещо за спомен, молим ви! :)

Подарък графит от Me Click за Cultro.eu