“Зимна приказка в Ню Йорк” на Марк Хелприн е, накратко казано, странно четиво. В същността си е фантастика, чиято история се развива в Ню Йорк, но не в познатия ни Ню Йорк.

У всеки читател книгата извиква различни емоции. За всяка подигравателна забележка от страна на недоволен читател, романът предизвиква възторг у друг. Ще откриете както хора, които биха захвърлили книгата с удоволствие, така и такива, които смятат, че тя е променила живота им.

Паденията и триумфите на „Зимна приказка в Ню Йорк” са така неразривно свързани, че е задължително да прочетете творбата само, за да видите как ще реагирате накрая :)

Този превърнал се в почти класика роман, излязъл през 1983-та, пресъздава света в нещо по-малко познато, нещо магическо, обърквайки читателите, привикнали на общоприетата фантастика.

Историята

Всичко започва в началото на 20-ти век в Ню Йорк, където проследяваме действията на главния герой Питър Лейк. По призвание механик, по професия крадец, Питър влиза с взлом в богатия дом на семейство Пен, където среща (и почти веднага се влюбва) в тежко болната Бевърли.

Бевърли е странна и чудата. Поради заболяването си, тя винаги трябва да стои на студено, притежава неземна красота, пише уравнения, които смята, че описват движението на Вселената и макар да е млада и болна, притежава мъдрост, нехарактерна за годините й.

Бевърли обаче трябва да умре. Тя е прекалено специална за този свят и цялостният сюжет на романа го изисква. Питър и Бевърли трябва да преживеят любов, която да разтърси небесата и да завърши трагично, в противен случай Питър Лейк никога няма да претърпи необходимата личностна промяна, за да се развие историята докрай.

Друг основен герой в романа е Зимата, представена по редица начини, от това как градът се разпростира над замръзналата река Хъдсън, до снежни преспи високи колкото планини. Авторът притежава истинска дарба в описването на картини с въздух и светлина. Наситено синьо, заслепяващо бяло, ивици на бронзов цвят са само част от света, представен ни от Хелприн. Усещането на самия роман ни носи зимна свежест, което кара читателят да си представя един постоянен хлад, надвиснал над героите.

Книгата е едно любовно писмо до Ню Йорк и тази любов може да бъде открита в почти всяка страница, където Хелприн с обожание описва огромното разнообразие, което градът притежава. По заобиколен начин писателят превръща Ню Йорк в едно фантастично и митично царство, успявайки да улови истинската привлекателност на града.

Може би поради тази причина книгата е толкова препоръчвано четиво. Или ще се влюбите в нея, или ще я намразите, но и в двата случая ще изпитате силна емоция. Именно затова устоява на времето и се превръща в литературна класика. „Зимна приказка в Ню Йорк” не се нуждае от Вашето одобрение, за да бъде пленяващо преживяване. Светът в книгата ще съществува и без Вас. И там винаги ще бъде зима.

Коя ще бъде следващата ни книга на месеца? Ще разберете, ако ни дойдете на гости пак :)